Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Útok na rekord, boj o Rio a natěšení Češi. ME do 21 let startuje

Praha – Na čtrnáct dní se z České republiky stane centrum evropského mládežnického fotbalu. Na čtyřech stadionech se odehraje patnáct nebo šestnáct zápasů, které rozhodnou o tom, kdo se stane novým mistrem Evropy do 21 let a také kdo se kvalifikuje na Hry v Riu. Po medaili touží i domácí výběr, který by měla podporovat rekordní divácká návštěvnost. Favority na triumf je však potřeba hledat jinde. Česká televize všechny zápasy odvysílá v přímých přenosech. Utkání poběží živě rovněž na našem webu, který kromě přímých přenosů nabídne i sestřihy, reportáže, rozhovory a zajímavosti z průběhu turnaje. To vše ve speciální rubrice. Celý turnaj načne utkání Česko – Dánsko. Přímý přenos startuje v 18:00.

Trofej pro vítěze mistrovství Evropy do 21 let
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Evropský šampionát do 21 let je vůbec nejvýznamnějším fotbalovým turnajem, který se u nás kdy konal. Podle toho také vypadá zájem fanoušků a už před zahájením šampionátu je téměř jisté, že ten letošní překoná rekord v návštěvnosti držený Izraelem z roku 2013.

"Všichni si uvědomují, že mistrovství má pro český fotbal velký význam. Je třeba, abychom ukázali, že český fotbal pořád vychovává talenty. Naší sportovní povinností je pokusit se o postup ze skupiny," řekl o šampionátu před jeho startem předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

K naplnění jeho přání by mělo pomoci složení českého týmu, který na rozdíl od ostatních soupeřů může využít téměř všechny své hvězdy, jež mohou v této věkové kategorii hrát. Ze seniorské reprezentace se k výběru Jakuba Dovalila přidalo trio ze Sparty Václav Kadlec, Pavel Kadeřábek a Ladislav Krejčí. Jedinou českou oporou, která se šampionátu nezúčastní, bude pouze Matěj Vydra, kterého nepustil jeho Watford.

Rozhovor s Jaroslavem Hřebíkem o nadějích českého týmu (//sport/euro-21/314770-hrebik-pokud-cesi-pouziji-spravny-zpusob-hry-mohou-uspet-s-kymkoliv)

Velkým testem nadějí bude pro lvíčata hned první duel proti Dánsku, v němž Dovalil nemůže počítat s duem opor Václavem Kadlecem a Tomáše Kalasem, jež chybí kvůli karetním trestům.

Předpokládané sestavy:

ČR: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Baránek, Hybš - Petrák, Zmrhal - Frýdek, Skalák, Krejčí - Přikryl.

Dánsko: Busk - Scholz, Sörensen, Banggaard, Knudsen - Vigen, Nörgaard, Andersen - Bech, Brock-Madsen, Falk.

Skupiny, favorité, systém a boj o Rio

Kromě Dánska narazí český tým v rámci skupiny A, která se hraje na pražských stadionech v Edenu a na Letné, na Srbsko a Německo. Ve skupině B v Olomouci a v Uherském Hradišti figurují Itálie, Švédsko, Anglie a Portugalsko. První dva týmy postoupí do semifinále, finále je na programu 30. června v Edenu.

Šampionát je zároveň kvalifikací na Olympijské hry 2016 v Riu de Janeiro, kam postoupí čtyři nejlepší týmy. Pokud by se však do semifinále dostala Anglie, která na olympiádě nestartuje samostatně, ale pod hlavičkou Velké Británie, na Hry by místo ní postoupil lepší z dodatečného utkání mezi třetími týmy v základních skupinách.

A právě postup Anglie mezi nejlepší čtyři se jeví jako dosti pravděpodobný, jelikož Angličané jsou společně s Němci hlavními favority na celkový triumf. Naopak český celek je sázkovými odborníky považován za druhého největšího outsidera po Švédsku. "Soupeři jsou silnější, ale když budeme dodržovat pokyny, tak s nimi můžeme odehrát dobré zápasy a postoupit," uvedl český kapitán a stoper Jakub Brabec. Na turnaji chybí Španělsko, obhájce trofeje, které neprošlo přes play-off kvalifikace.

Největší hvězdy turnaje? Kane, Ter Stegen či Carvalho

Do Česka dorazí i několik velkých hvězd fotbalového světa. Tou největší bude asi Harry Kane. Objev letošní sezony anglické Premier League, který táhl Tottenham a celkově v soutěžních zápasech nasázel 31 branek. Fanoušci se mohou těšit i na německého brankáře Marca-Andrého ter Stegena, který pomohl Barceloně k nedávnému vítězství v Lize mistrů. Na šampionátu se objeví ale i další zajímavá jména včetně mladíků, kteří by mohli zářit v blízkých letech.

Kane, ter Stegen či Carvalho. 5 hvězd, které by měly na Euru zářit (//sport/euro-21/314760-kane-ter-stegen-ci-carvalho-5-hvezd-ktere-by-mely-na-euru-zarit/)

Nové stadiony a fanzóny

Jak již bylo zmíněno, turnaj se odehraje na čtyřech stadionech, v Praze v Edenu a na Letné, v Uherském Hradišti a v Olomouci. Tři posledně jmenované prošly před turnajem zásadní obměnou, jež by měla zvýšit konfort fanoušků při zápasech.

Kromě stadionů jsou pro fanoušky na Moravě připraveny také speciální fanzóny. V Uherském Hradišti vyroste na Masarykově náměstí a v Olomouci v Legionářské ulici a očekává se, že právě sem dorazí největší počet zahraničních fanoušků.

"V Praze klasická fanzóna nebude. Budou tady určité meeting pointy. Praha je totiž specifická v rámci velkého množství kulturních akcí, a proto bude mít jiný režim," řekl šéf organizačního výboru Petr Fousek.

Fousek o fanoušcích, přípravách či rekordu (//sport/euro-21/314116-fousek-i-kdyz-nemame-jagra-verim-ze-vypukne-fotbalova-horecka/)

Na bezpečnost budou dohlížet stovky policistů

Na šampionát si připravila speciální režim také policie. Podle šéfa pořádkové policie Martina Hrinka by měly na pořádek v průběhu turnaje dohlížet stovky policistů v uniformách i v civilu. Pozornost bude věnována také prodeji falešných vstupenek.

Do Česka mohou přijet horkokrevní fanoušci Srbska, známí jsou také hooligans Německa nebo Anglie. Pokud rizikoví fanoušci přijedou, nemělo by jich podle dosavadních informací Hrinka být hodně. "Budeme na ně připraveni, budeme očekávat, že může dojít k nějakým konfliktům," zdůraznil Hrinko.

Policie ČR
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Na stadionech oproti nedávnému mistrovství světa v hokeji nebudou boxy pro odložení věcí, které na stadion nemohou. "Vyzýváme fanoušky, aby zvážili předem, co si sebou na stadion vezmou, protože jakýkoliv předmět, který bude shledán v rozporu s bezpečnostním řádem, bude fanouškům odebrán a pořadatelé jej nebudou nikde uschovávat," upozornil bezpečnostní manažer šampionátu Martin Synecký. Na stadionech se také nebude čepovat alkohol.

ČT bude vysílat Euro do 21 let i do Indie, Thajska či Kanady

Celou akci bude vysílat Česká televize. Program ČT sport nabídne divákům všech šestnáct utkání v přímém přenosu - s výjimkou dvou časově se překrývajících závěrečných zápasů v základních skupinách. Ty mohou fanoušci sledovat živě na webu www.ctsport.cz a později ze záznamu i v televizi.

Všechna utkání propojí studio umístěné na stadionu v pražském Edenu. Diváci mohou očekávat také pohled do zákulisí celého turnaje, aktuální reportáže o zúčastněných týmech a rozhovory s trenéry či hosty.

Přímé přenosy poputují do celého světa. Kromě společností zúčastněných zemí si práva na vysílání zakoupili také vysílatelé z Asie, například Japonsko, Indie či Thajsko, či z amerického kontinentu (Brazílie, USA, Kanada).

Jak a co bude z ME 21 Česká televize vysílat (//sport/euro-21/314852-ct-bude-vysilat-euro-do-21-let-i-do-indie-thajska-ci-kanady/)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články