Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kane, ter Stegen či Carvalho. 5 hvězd, které by měly na Euru zářit

Některé hvězdy nepustilo zranění, některé klub a některé jsou natolik pevnou součástí "áčkových" reprezentací, že mládežnické Euro už pro ně není dostatečným tahákem. Přesto se fanoušci na českém evropském šampionátu do 21 let nemusí bát, že by žádné fotbalové superstars neviděli. V Praze, Olomouci a Uherském Hradišti se jich představí hned několik a web ctsport.cz pro vás vybral pětici těch nejzářivějších.

Harry Kane v dresu anglické jednadvacítky
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Harry Kane (Anglie): Ještě před rokem znal tohoto útočníka Tottenhamu málokdo. Do Česka však Harry Kane přijíždí jako superstar světového fotbalu, v jejíž spojitosti se spekuluje o přestupu do Manchesteru United za 40 milionů liber (1,5 miliardy korun) a která by měla být vůbec největší hvězdou celého turnaje.

Co ho k této pozici předurčuje? Stačí se podívat na letošní statistiky a výkony. Jednadvacetiletý útočník byl hlavním tahounem Spurs, kteří nakonec obsadili v Premier League páté místo. V anglické lize nasázel 21 gólů a víc branek než on dal pouze Argentinec Sergio Agüero z Manchesteru City. Kane zářil i v dalších soutěžích a celkově v sezoně zaznamenal 31 soutěžních zásahů. 

Nejlepšího mladého hráče Premier League výkony posunuly i do seniorské reprezentace a ani v ní se neztratil. V březnu při své premiéře v kvalifikaci proti Litvě skóroval po necelých dvou minutách na hřišti. Kane ale málem o EURO do 21 let přišel, jelikož Tottenham ho do Česka dlouho nechtěl pustit. Nakonec však povolil a čeští fanoušci se tak mají na co těšit. Právě Kane by měl být hlavním esem Albionu, který touží po titulu.

Sport
zdroj: ČT4

Marc-André ter Stegen (Německo): Druhým hlavním aspirantem na celkový triumf jsou bez sporu Němci a i ti mají ve svém kádru hned několik velkých hvězd. A tu největší mají mezi třemi tyčemi. Marc-André ter Stegen již dlouhodobě patří k největším gólmanským talentům, což dokázal i letos.

Třiadvacetiletý brankář přitom prošel velkou zkouškou, kdy po čtyřech letech, v nichž se stal oporou bundesligového Mönchengladbachu, zamířil do Barcelony. Tam sice i vinou zranění zůstal pro ligu dvojkou, ovšem chuť si spravil v poháru a Lize mistrů, kde mu dal trenér Luis Enrique téměř plnou porci zápasů. A právě i díky jeho výkonům nakonec mohli Katalánci slavit trebl.

O kvalitách mistra Evropy do 17 let z roku 2009 svědčí i fakt, že už má na kontě čtyři starty za seniorskou reprezentaci Německa.

Domenico Berardi ze Sassuola dal AC Milán čtyři góly
zdroj: ČTK/AP autor: Davide Spada

Domenico Berardi (Itálie): Itálie se bude muset na turnaji obejít bez několika hvězd v čele s Marcem Verrattim, jenž už reprezentaci do 21 let přerostl. Squadra azzura má ve svém kádru i jiné talenty, které by měly zazářit. A tím největším je asi rychlonohý křídelník Domenico Berardi.

Jeho jméno ještě ve fotbalovém světě není tolik známé, ale třeba jeho čtyři zásahy do sítě AC Milán, díky kterým jeho Sassuolo zvítězilo 4:3, v roce 2014 obletěly svět. Dvacetiletý hráč však o svých útočných kvalitách přesvědčoval již dříve. V osmnácti debutoval v Serii B, v níž byl vyhlášen nejlepším hráčem sezony, čehož si všiml v roce 2013 i Juventus, který se stal jeho spoluvlastníkem.

Berardi však zatím nadále kope v Sassuolu a daří se mu náramně. V letošní sezoně nejvyšší italské soutěže zaznamenal hned 15 gólů a jedenáct asistencí. Znovu také dokázal, jak rád hraje proti AC Milán. V domácím zápase proti rossoneri zaznamenal hattrick a díky němu Sassuolo zvítězilo 3:2.

Portugalec William Carvalho (vpravo) fauluje Emmanuela Agyemanga-Badua z Ghany
zdroj: ČTK/AP/ autor: Marcio Jose Sanchez

William Carvalho (Portugalsko): Portugalsko je známé především svými útočnými hvězdami. Tahounem reprezentace z Pyrenejského poloostrova by však měl být hráč, jehož úkoly by měly být spíše defenzivnějšího charakteru. William Carvalho, defenzivní záložník Sportingu Lisabon, je již dlouho považován za ohromný talent, který by to měl potvrdit i v České republice.

Carvalho ve svých třiadvaceti letech už není žádným vyjukaným zajícem. Dlouhodobě patří k oporám svého celku a základní sestavu si vydobyl i v seniorské reprezentaci, s níž se zúčastnil též loňského mistrovství světa. Rodák z Angoly je pověstný skvělou kontrolou nad míčem a i přes svou výšku a robustnost také dynamikou. Herním stylem pak připomíná mix mezi Patrickem Vieirou a Yayou Tourém.

Ne nadarmo tedy kolem něj dlouhodobě krouží evropské velkokluby v čele s Arsenalem, který je považován za hlavního favorita na jeho zisk. A právě v Česku by Carvalho londýnskému celku mohl dát další důvod, proč do Portugalska poslat značný obnos peněž.

Max Meyer
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Max Meyer (Německo): Je mu sice teprve devatenáct, ale už si může říct, že zkusil dres seniorské reprezentace Německa, v bundesligovém Schalke hraje v základní sestavě a dal gól v Lize mistrů. Max Meyer je považován za jeden z největších talentů německé kopané a v Česku se od něj očekávají velké věci.

V týmu má sice zkušenější kolegy, ale drobný ofenzivní záložník už v letošní sezoně ukázal, že i ve svém mladém věku může být důležitým článkem celku. Meyer vyniká zejména prací s balonem, technikou a také potřebným sebevědomím. Na druhou stranu ho poněkud tíží produktivita. Pět gólů za celou sezonu německé ligy není žádné oslnivé číslo.

Předpokládá se ale, že trenér Horst Hrubesch mu bude věřit a Meyer bude hlavním mozkem německého výběru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články