Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Jméno ho předurčuje k velkým věcem. Masopust by na ME rád zazářil

Praha – Jméno ho spojuje s vítězem Zlatého míče. Slávy české legendy Josefa Masopusta však zatím jeho jmenovec, jablonecký Lukáš Masopust, nedosahuje, ale ve svých dvaadvaceti letech patří k největším talentům v domácí soutěži. To by chtěl potvrdit i na blížícím se mistrovství Evropy do 21 let, o účast na něm ale musí ještě zabojovat.

Lukáš Masopust v reprezentačním dresu
zdroj: FAČR

S fotbalem začínal Lukáš Masopust v rodném Božejově, ale záhy se přemístil do blízké Kamenice nad Lipou, kde si osvojil fotbalové návyky, a v roce 2004 pak zamířil do mládežnických výběrů jihlavské Vysočiny. Postupně se propracoval až do dorostu, odkud si jej trenér Komňacký v létě roku 2012 vybral do prvního mužstva.

A ligového debutu se Masopust dočkal hned v prvním kole sezony, když nastoupil ve žlutém dresu proti Slavii v pražském Edenu a pomohl svému týmu k remíze 3:3. "Bylo to neskutečné, atmosféra a všechno. Tam jsem poprvé přičichnul k velkému fotbalu. Před zápasem jsem byl strašně nervózní, ale pak to ze mě spadlo a byl jsem úplně v tranzu," vzpomíná.

Na rozdíl od jiných fotbalistů jeho věku se talentovaný Masopust do sestavy prvního týmu zapracoval okamžitě a ve svém premiérovém ligovém ročníku chyběl na hřišti pouze v jednom zápase. Mezi tři tyče se poprvé trefil v dubnovém zápase v Příbrami, když minutu před přestávkou poslal svůj tým do jednobrankového vedení. Nakonec Vysočina ve středních Čechách remizovala.

V následující sezoně odehrál za Jihlavu o šest zápasů méně, avšak gólově se prosadil hned pětkrát. Na reprezentační úrovni obdržel pozvánku do týmu Fotbalových lvíčat, když v březnu roku 2013 odehrál kompletní přátelské utkání s Tureckem. Prvních výher v týmu jednadvacítky se pak dočkal v červnu téhož roku v duelech se Slovinskem a v září, kdy odehrál 77 minut zápasu s Nizozemskem.

V roce 2014 si připsal další nominaci do repre, ještě zasáhl do zápasu s Norskem, ale před duelem s Rakouskem si přivodil svalové zranění, které přibrzdilo jeho rozjetou kariéru. Když se v létě zapojil zpět do klubové přípravy a zdálo se, že je již zdravotně v pořádku, následovala další nepříjemná diagnóza. Prasklý meniskus znamenal stopku až do listopadu. Návrat se ale Masopustovi vydařil na výbornou, když hned v druhém zápase rozhodl vítěznou trefou o porážce vicemistra z Plzně.

Během zimní přestávky se začalo živě spekulovat o jeho přestupu a v té souvislosti se nejčastěji hovořilo právě o zájmu Plzně či Sparty. Nakonec se však radoval severočeský Jablonec, kterému se Masopust upsal až do léta roku 2018. V březnu letošního roku se vrátil do týmu Fotbalových lvíčat a několik dnů poté zaznamenal v duelu s Hradcem Králové svoji premiérovou ligovou trefu v zelenobílém dresu.

Zda se prosadí do závěrečné nominace kouče Dovalila na domácí evropský šampionát, určí týdny následující. Šance talentovaného záložníka však rozhodně nejsou malé…

Zdroj
FAČR

Hlavní zprávy

Nejčtenější články