Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Skalák si plní sen, pro úspěch na ME udělá maximum

Praha - Na svůj věk prošel Jiří Skalák už mnoha kluby, v současnosti zakotvil v Mladé Boleslavi. Ofenzivní záložník, který si dřív zahrál i za Spartu v Evropské lize, je další z řady členů týmu Fotbalových lvíčat. Jednadvacetiletý reprezentant působí v národním dresu již více než sedm let a na svém kontě má titul vicemistra Evropy do devatenácti let.

Skalák se narodil v Pardubicích, na fotbal se dal díky tatínkovi. "S fotbalem jsem začínal v pěti letech. Můj táta byl trenér u nás na vesnici v Sezemicích. Bral mě na tréninky a díky němu jsem začal." Ještě jako dorostenec zaujal zástupce pražské Sparty, kam následně putoval, a skrze mládežnické výběry se postupně propracoval do "B" mužstva.

V něm hrál Skalák od roku 2010 a zahájil zde i sezonu 2011/2012. V jejím průběhu poprvé okusil zahraniční angažmá, když odešel na hostování do slovenského Ružomberoku, kde se mu během sedmadvaceti zápasů podařilo třikrát skórovat. V následující sezoně opět usiloval o to probojovat se do prvního týmu letenského mužstva. 

Příležitost dostal mimo jiné v zápasech Evropské ligy s Lyonem či Athletikem Bilbao. A právě v domácím duelu se španělským soupeřem nebyl daleko od své první branky na evropské klubové scéně, ve velké šanci však bohužel trefil jen břevno. I tak se ale významně podílel na postupu Sparty do vyřazovací fáze EL.

Přesto sezonu dohrál na hostování ve Slovácku a tu další pak z velké většiny strávil v Brně, kde zatím odehrál největší porci svých prvoligových zápasů. Celkem v dresu Zbrojovky zasáhl do čtyřiadvaceti ligových utkání, třikrát se mu podařilo skórovat. Zdaleka nejlépe se mu však střelecky daří v jeho nejnovějším působišti. 

Před probíhající sezonou se Skalák stěhoval na další hostování do Mladé Boleslavi, kde se uvedl parádně. Dvěma góly do sítě bosenského týmu Široki Brijeg pomohl Středočechům k postupu do 3. předkola EL. K těmto zásahům přidal ještě dvě ligové branky, jednu z domácího poháru a v průběhu podzimu se stal neodmyslitelnou součástí ofenzivy mladoboleslavského týmu. "Třeba talisman žádný nemám, ale snažím se být někdy před zápasem sám mimo kluky, abych se soustředil jen na sebe."

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Skalákem (zdroj: FAČR):

V národním týmu si svůj debut odbyl už v šestnácti letech a až do současnosti nechyběl ani v jedné reprezentační kategorii. Největšího úspěchu se mu podařilo dosáhnout s týmem do devatenácti let, se kterým slavil na ME v Rumunsku zisk stříbrných medailí. V duelu se Srbskem dokonce zaznamenal gól, kterým pomohl k postupu do finále. "Prošel jsem všechny kategorie, od šestnáctky jsem poprvé reprezentoval. Je to zážitek, a když se to člověku splní, je to fajn. Čím jste starší, tím je lepší, když se v reprezentaci udržíte. Parta, jaká tady je, a ti kluci... Jsem rád, že dres jednadvacítky mohu oblíkat."

Do týmu Fotbalových lvíčat poprvé nakoukl právě na začátku tohoto zápasového cyklu, který vyvrcholí domácím evropským šampionátem. V listopadu 2012 odehrál více než sedmdesát minut duelu se Švédskem a od té doby již nasbíral s jednadvacítkou dvanáct startů. Naposledy se představil v listopadovém přátelském utkání s Německem. "Los na ME máme těžký, ale my ho bereme a těžší zápas než s Němci tam asi nebude. Tyhle zápasy nás posunou dál. Žádný zápas nevypustíme, dáme do toho maximum, abychom udělali úspěch pro Českou republiku."

Profil Jiřího Skaláka
zdroj: FAČR
Zdroj
ČT sport, facr.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články