Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Černý: Znovu hrát 2. ligu by nebylo dobré. Ale na Ajax nemyslím, až po Euru

Praha – Václav Černý neprožil nejšťastnější fotbalové období. Zatímco v ročníku 2015/16 se dostal do A-týmu Ajaxu Amsterdam, odehrál za něj devět soutěžních zápasů a dalších devět startů si připsal v podzimní části uplynulé sezony, na jaře důvěru trenéra Petera Bosze neměl a musel se spokojit s béčkem složeným hlavně z mladíků, které hraje druhou ligu. Na závěrečnou přípravu fotbalové jednadvacítky před mistrovstvím Evropy nicméně přijel v dobré náladě.

"Dorazil jsem v dobrém rozpoložení, prostě jsem přijal, že mě tam trenér nedával za žádných okolností. Smířil jsem se s tím, že na reprezentaci se budu muset připravit přes béčko Ajaxu. To si myslím, že se mi povedlo. Přijal jsem to tak nějak pozitivně, i když to bylo hodně těžké. Cítím se skvěle," řekl Černý.

"Bylo to těžké, protože víte, že nejste horší než ostatní, kteří hrají nebo střídají v áčku. A vy pořád v nominaci nejste, nebo jste celý zápas na lavici a druhý den musíte s béčkem," uvedl Černý.

"Není to příjemné, když se to pořád opakuje a vy jste to zažil už rok předtím, kdy vám bylo 17 let a už jste konec sezony hrál v základu Ajaxu. Ale naučil jsem se nad tím povznést a dokazovat v béčku Ajaxu, že umím dávat góly a přihrávat. Když se na to kouknu, co se týče čísel, tak se to povedlo," dodal devatenáctiletý útočník, který za B-tým nastřílel v této sezoně patnáct branek a připsal si osm asistencí.

Když mohl v lednu dostat šanci, zbrzdilo ho zranění zad. "Zranil jsem se v nesprávný moment, protože zrovna v tu dobu tam nebyl nikdo na ta křídla a já bych fakt hrál. A nejen jeden nebo dva zápasy, bylo by to pět, šest zápasů. Bohužel jsem byl i vážně zraněný, takže bylo důležité, abych se vyléčil. A že mě tam už potom nedal, to se stane," uvedl Černý.

Budoucnost ve hvězdách

V Ajaxu má smlouvu do června 2020, ale připustil, že situaci bude muset řešit. "O pokračování v Ajaxu mě teď už nepřesvědčuje moc věcí. Vedení se mnou stoprocentně počítá, to slyším od všech, od každého ředitele, ale něco jiného je trenér. Ten nakonec rozhoduje, kdo bude hrát. Budeme si na to muset sednout a vyřešit to, protože ještě jednu sezonu v béčku, to už by pro mě nebylo dobré. Bude mi 20 let a znovu hrát druhou ligu, to by nebylo správné pro kariéru. Ale teď na Ajax nemyslím, až po Euru," řekl.

Při březnovém srazu jednadvacítky se blýskl hattrickem se Slovenskem a jednou brankou proti Polsku. "Bylo by skvělé, kdyby se mi na to povedlo navázat. Zaprvé mi to pomohlo v Ajaxu, i když na krátkou dobu, zadruhé i mně samotnému. Že jsem zase po delší době byl důležitý hráč týmu," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články