Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Král Pogačar se fantastickým výkonem oblékl do žlutého, první alpskou etapu ovládl Teuns

První skutečně horská zkouška letošního ročníku Tour de France přinesla výrazné změny v celkovém pořadí. A to včetně lídra. Žlutý dres si od Mathieua van der Poela, který výrazně ztratil, vzal po fantastickém výkonu obhájce titulu Tadej Pogačar. Do cíle dorazil jako čtvrtý s velkým náskokem na hlavní konkurenty. Etapové vítězství bral Belgičan Dylan Teuns.

Slavící Dylan Teuns
zdroj: ČTK/AP/ autor: Daniel Cole

Ve středu po vítězství v časovce mu žlutý dres pro lídra celkového pořadí ještě těsně unikl. V první skutečně horské zkoušce letošního ročníku Tour de France už si ho ale Tadej Pogačar vzal do svého vlastnictví.

Navíc stylem, kdy jasně ukázal: Při cestě za obhajobou budu jen těžko k zastavení.

Slovinský fenomén se třicet kilometrů před cílem při výšlapu na Col de Romme, předposledním náročném stoupání dne, nebojácně v náročných deštivých podmínkách pustil do nástupu, na který nikdo z konkurentů nedokázal zareagovat. "Cítil jsem se skvěle, tak jsem před posledními dvěma stoupáními řekl týmovým kolegům: pojďme trochu ten závod rozpohybovat," řekl šťastný Pogačar v cíli.

Pogačar si od té doby jel fenomenální sólojízdu, při níž stahoval jednoho uprchlíka za druhým a na posledním vrcholu etapy Col de la Colombiere byl už druhý s malým odstupem na Teunse. Při závěrečném sjezdu do cíle ovšem už neriskoval a v klidu dorazil jako čtvrtý se ztrátou 49 sekund. To hlavní totiž měl. Obrovský náskok v celkovém pořadí na konkurenci a žlutý dres pro lídra.

V průběžném pořadí se Pogačar posunul do čela s náskokem jedné minuty a 48 sekund před Woutem van Aertem z Belgie. Třetí je Alexej Lucenko z Kazachstánu, který už ztrácí přes čtyři a půl minuty. Dosavadní lídr Van der Poel se propadl na 23. příčku.

Podle mnohých komentátorů je teď Pogačar sám sobě největším soupeřem. "Ano, vlastně ano," řekl s úsměvem. "Pojďme to ale brát den po dni. Teď jsme ve žlutém a jsme připraveni dres hájit, protože už jsme všem ukázali, jak silný náš tým je," dodal.

Teuns si dojel pro druhý etapový triumf na Tour v kariéře a po pátečním vítězství Mateje Mohoriče získal pro stáj Bahrajn Victorious druhý triumf za sebou. Druhou příčku obsadil Španěl Ion Izagirre, třetí byl Michael Woods z Kanady.

Jediný český cyklista v pelotonu Petr Vakoč dokončil etapu se ztrátou 35 minut a v celkovém pořadí ztrácí na 148. místě už téměř hodinu a čtvrt.

Cyklistický závod Tour de France - 8. etapa: Oyonnax - Le Grand-Bornand (150,8 km):

1. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) 3:54:41, 2. I. Izagirre (Šp./Astana-Premier Tech) -44, 3. Woods (Kan./Israel Start-Up Nation) -47, 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -49, 5. Poels (Niz./Bahrajn Victorious) -2:33, 6. S. Yates (Brit./BikeExchange) -2:43, 7. Paret-Peintre (Fr./AG2R-Citroën), 8. Martin (Fr./Cofidis) oba -3:03, 9. Cattaneo (It./Deceuninck-Quick Step) -4:07, 10. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -4:09, ...111. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -35:01.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 29:38:25, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -1:48, 3. Lucenko (Kaz./Astana-Premier Tech) -4:38, 4. Urán (Kol./EF Education-Nippo) -4:46, 5. Vingegaard -5:00, 6. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) -5:01, 7. Kelderman (Niz./Bora-hansgrohe) -5:13, 8. Mas (Šp./Movistar) -5:15, 9. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -5:52, 10. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -6:41, ...148. Vakoč -1:14:24.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články