Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Chrise Frooma čeká čtvrtá žlutá cesta do Paříže

Marseille – Žlutý dres poveze do Paříže počtvrté ve své kariéře Chris Froome. Britský jezdec v marseilleské časovce porazil své hlavní soupeře Rigoberta Urána a Romaina Bardeta a před závěrečnou slavnostní etapou do Paříže má náskok 54 vteřin. Na pódium jej v Paříži doprovodí druhý Urán a třetí Bardet. Časovku vyhrál Maciej Bodnar.

Froome tak v marseilleských ulicích (téměř) definitivně rozhodl o svém čtvrtém triumfu. V historických tabulkách se tím v Paříži přiblíží klubu pětinásobných šampionů, který čítá Jacquese Anquetila, Eddyho Merckxe, Bernarda Hinaulta a Miguela Induraina. Brit své čtyři výhry nasbíral v rozmezí pěti ročníků, jeho vládu narušil jen v roce 2014 Vincenzo Nibali.

"Je to neuvěřitelný pocit, opravdu. Do poslední chvíle nebylo jasné, kdo vlastně zvítězí. Byla to moje nejtěsnější Tour – ta, o kterou jsem musel nejvíc bojovat. Mohla za to trochu i letošní trasa, ale určitě jsem dopředu nečekal, že to bude v Marseille tak těsné. Cítil jsem na sobě tlak, ale to je pro mě vždy dobrá věc," líčil šťastný Froome po etapě.

Velký souboj se odehrál o třetí příčku v celkové klasifikaci. Ta před etapou patřila Rigobertu Uránovi, kolumbijský jezdec ale jel výborně a přeskočil Romaina Bardeta. Francouz se na trati naopak trápil a měl velký strach, aby se před něj nakonec neposunul i dosud čtvrtý Mikel Landa. Nakonec pouhopouhá jedna vteřina rozhodla v Bardetův prospěch.

Vítěz časovky Maciej Bodnar porazil na 22,5 kilometru dlouhé trati svého krajana Michala Kwiatkowského o pouhou vteřinu. V cíli velmi slavil, vždyť na letošní Tour de France už byl vítězství hodně blízko. V jedenácté etapě jej peloton dostihl jen několik set metrů před cílem. Třetí skončil v etapě pouze s minimálním odstupem Chris Froome.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)Zelený dres: Michael Matthews (Team Sunweb)Puntíkovaný dres: Warren Barguil (Team Sunweb)

Jak 20. etapa probíhala?

Na závodníky čekala na úvod dlouhá rovinatá pasáž podél pobřeží. Poté, co jezdci na svých časovkářských speciálech projeli historickým přístavem v srdci Marseille, už ale přišel klíčový moment dne – více než kilometrové stoupání se sklonem devíti procent, které končilo u baziliky Notre-Dame de la Garde.

Právě na něm se dělaly největší rozdíly. Naděje tu ztratili Tony Martin nebo Stefan Küng, naopak Maciej Bodnar vyletěl svahem ve skvělém tempu a poté, co odrazil i rychlou jízdu krajana Michala Kwiatkowského, vedl. Myslet na etapový úspěch posléze mohl o to více, když se dozvěděl o pádu Jonathana Castrovieja a problémech s přehazovačkou Primože Rogliče.

Polského časovkáře tak mohli ohrozit už snad pouze Chris Froome a Rigoberto Urán – jim samotným ale více než o etapu šlo samozřejmě o celkové vítězství. Ze Stade Vélodrome, na který si nakonec cestu našlo jen zlomek z očekávaného množství 67 tisíc diváků, vyrazil Urán třetí od konce, následoval Romain Bardet a jako poslední Chris Froome.

A brzy bylo zřejmé, jak se věci mají. Zatímco ve žlutém jedoucí Brit ztrácel na prvním mezičasu na nejrychlejší výkon jen dvě vteřiny, Urán jich na trati nechal šestadvacet a Bardet dokonce pětačtyřicet. Na tom druhém se stále více propadal Bardet (+1:17), naopak poměr mezi nyní už průběžně druhým Uránem a Froomem zůstával stejný.

Urán přijel do cíle sedmý s mankem 31 vteřin a čekal, zda se potvrdí informace z mezičasů. Stalo se tak – unavenému Bardetovi nepomáhaly ani tisíce fanoušků kolem trati a dost vážně se musel strachovat, aby mu nakonec pódiovou příčku nesebral Mikel Landa. Nakonec ale domácí favorit své třetí místo uhájil, a to o pouhou jednu vteřinu před Španělem.

Tour de France - 20. etapa (časovka jednotlivců v Marseille, 22,5 km):

1. Bodnar (Pol./Bora) 28:15, 2. Kwiatkowski (Pol./Sky) -1, 3. Froome (Brit./Sky) -6, 4. T. Martin (Něm./Kaťuša) -14, 5. Impey (JAR/Orica) -20, 6. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -21, 7. Arndt (Něm./Sunweb) -28, 8. Urán (Kol./Cannondale) -31, 9. Küng (Švýc./BMC) -34, 10. Chavanel (Fr./Direct Energie) -37, ...39. Štybar (Quick-Step) -1:47, 65. Kreuziger (Orica) -2:19.

Průběžné pořadí: 1. Froome 83:55:16, 2. Urán -54, 3. Bardet (Fr./AG2R) -2:20, 4. Landa (Šp./Sky) -2:21, 5. Aru (It./Astana) -3:05, 6. D. Martin (Ir./Quick-Step) -4:42, 7. S. Yates (Brit./Orica) -6:14, 8. Meintjes (JAR/SAE Team Emirates) -8:20, 9. Contador -8:49, 10. Barguil (Fr./Sunweb) -9:25, ...24. Kreuziger -59:58, 102. Štybar -3:09:48.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články