Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Cink před debutem na TdF: Start je pro mě splněným snem, tak brzo jsem ho nečekal

Praha - Do kolotoče silniční cyklistiky nastoupil teprve nedávno, konkrétně na podzim loňského roku. Uběhlo jen pár měsíců a Ondřeji Cinkovi se splní přání, které má asi každý závodník. Objeví se v pelotonu na Tour de France. Právě slavný etapový závod, jehož 104. ročník odstartuje v sobotu časovkou jednotlivců v Düsseldorfu, byl jedním z hlavních lákadel, jimž podlehl při zvažování přestupu z horských kol.

Ondřej Cink
zdroj: Facebook autor: Ondřej Cink

"Je to přesně tak, i kvůli Tour jsem zvolil silnici. Start na ní je pro mě splněným snem. Je to vrchol asi pro každého cyklistu. Jen jsem upřímně nečekal, že přijde už takhle brzo," řekl Cink, který už v úterý ráno zamířil do Německa, kde letos věhlasný podnik začne.

Na rodáka z Rokycan se usmálo štěstí i kvůli smůle kolegů z týmu Bahrajn-Merida. "Původně jsem byl v širší nominaci, poté jsem byl zvolen jako náhradník a předběžně jsme si říkali, že první sezonu pojedu asi spíše Vueltu, abych si osahal závody Grand Tours. Ale zdravotní problémy našich ostatních závodníků mě tam posunuly. Vypadli tři jezdci a vykrystalizovalo to nakonec takhle," popsal.

Je patrné, že jsou s ním šéfové stáje spokojení. Jejich důvěru si získal velmi brzy. "Určitě tomu hodně napomohlo i mé vystoupení na závodě Kolem Švýcarska, kde jsem předvedl dobré výkony," připomněl nedávný etapový podnik, kde skončil devatenáctý. "Asi ani sami nečekali, že bych se adaptoval tak rychle," doplnil držitel bronzu z předloňského MS horských kol a světový šampion kategorie do 23 let z roku 2012.

Nejvíce se v nadcházejících týdnech těší na atmosféru slavného podniku, ale připouští i určité obavy. "Bojím se hlavně délky závodu, k tomu mám velký respekt," nezastíral. Žádného ze zkušenějších krajanů ale zatím ještě s prosbou o radu nekontaktoval. "S nikým jsem v tomto směru nekomunikoval, snad na to ale bude ještě čas," uvedl.

V zemi galského kohouta ho podpoří i jeho nejbližší. "Na startu nebudou, ale pak se plánuje nějaký výjezd z domova na etapy do hor ve třetím týdnu," prozradil Cink s vírou, že bude stále součástí pelotonu. "Můj soukromý cíl je závod dokončit a dojet do Paříže, na první Grand Tour mi to bude bohatě stačit," pousmál se.

Jeho tým bude předně usilovat o úspěch v podobě vítězství v některé z etap. "Jedeme tam s dobrým sprinterem, budeme chtít urvat výhru v rovinatých etapách. Já budu mít za úkol starat se o našeho lídra Iona Izagirrea v horách. Chtěli bychom ho mít v desítce celkového pořadí. I on bude chtít určitě vyhrát nějakou etapu," nastínil šestadvacetiletý cyklista.

Z přestupu na silnici má zatím velmi pozitivní pocity. "Všechno dopadlo podle mých představ. Možná jsem nečekal ani tak dobrý start do kariéry na silnici. Skoro na všech závodech, co jsem absolvoval, jsem zajel dobré výsledky. Je to spíš těžší v tom, že si musím zvykat na jiné závodění. Občas jsem se na etapákách trápil, ale naposledy Kolem Švýcarska jsem se cítil o mnoho lépe," zakončil Cink.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články