Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Tábor hostí MS v cyklokrosu. Štybar chce narušit belgickou nadvládu

Tábor - Po dvou stříbrných letech se cyklokrosař Zdeněk Štybar pokusí na mistrovství světa dosáhnout na úplný vrchol. Má k tomu ideální předpoklady: životní formu a výhodu domácího prostředí na trati v Táboře. Český reprezentant může narušit nadvládu belgických cyklokrosařů, kteří v elitní kategorii získali v uplynulých deseti letech devět titulů. K adeptkám na medaili mezi ženami patří i Kateřina Hanušová-Nashová a při své premiéře na mistrovství světa si na stupně vítězů věří. Všechny závody odvysílá živě ČT4, závod mužů kategorie elite můžete sledovat i na zpravodajském webu ČT24 v neděli od 14:00.

Štybarovi vychází sezona skvěle. Minulou neděli si zajistil celkový triumf ve Světovém poháru jako první Čech v historii a navíc je stále v boji o vítězství v dalších dvou seriálech - Superprestige a GVA. Štybarovi i dalším i českým reprezentantům by navíc měly nahrávat podmínky v Táboře. Počasí přichystalo pro cyklokrosaře zmrzlou a ledovatou trať, na níž jsou domácí jezdci nejsilnější.

"Niels Albert v Hoogerheide ukázal, že je nejlepší, ale sníh a led mu nesedí," řekl Štybar na adresu obhájce zlata, kterého přesto považuje spolu se Svenem Nijsem za největší soupeře.

Je nám líto, video expirovalo.
V Táboře začíná MS v cyklokrosu

Čeští favorité

Zdeněk Štybar: "Myslím si, že i když bych měl mít horší den, tak měl lidi vyburcujou tak, abych šel úplně na dno svých sil."

Kateřina Hanušová-Nashová: "Zisk medaile považuji za reálný."

Do boje o nejvyšší příčky mohou promluvit i další čeští jezdci, kterým se v Táboře tradičně daří. Petr Dlask zde získal před devíti lety na mistrovství světa stříbro. Závod juniorů tehdy vyhrál Martin Bína před Radomírem Šimůnkem, který v Táboře v roce 2006 vybojoval své jediné vítězství v závodě Světového poháru. O dva roky triumfoval v rámci elitního seriálu na jihu Čech Kamil Ausbuher a Martin Zlámalík vyhrál v roce 2003 zlato na evropském šampionátu jezdců do 23 let.

Debutantka na MS Hanušová-Nashová si věří na medaili

O medaili se při své premiéře na mistrovství světa popere mezi ženami Kateřina Hanušová-Nashová. Svoji vizitku poslala soupeřkám především výhrou v závodu SP v Roubaix před čtrnácti dny, začátkem roku na táborském okruhu získala první domácí titul. K jejím nevětším soupeřkám patří čtyřnásobná šampionka Němka Hanka Kupfernagelová a trio nizozemských cyklokrosařek v čele s obhájkyní titulu Marianne Vosovou.

V sobotu se na start postaví junioři a závodníci do 23 let, což jsou kategorie, v nichž čeští jezdci v posledních letech zřídka chyběli na stupních vítězů. Šanci na medaili vidí reprezentační kouč Petr Klouček i tentokrát. "Juniorský výběr je velice vyrovnaný. Všech pět jezdců může skončit v první desítce a myslím, že někdo se na stupně vítězů dostane. V kategorii do 23 let jsme sice v sezoně žádné velké úspěchy neměli, ale forma jde klukům nahoru. Petruš a Jirka Polnický zajeli již minulý týden dobře a myslím, že i oni se o bednu poperou," řekl Klouček.

Program MS:

Sobota 30. ledna: 11:00 junioři, 14:00 jezdci do 23 let.

Neděle 31. ledna: 11:00 ženy, 14:00 muži elite.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články