Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Hlavním uchazečem o růžový dres je Carapaz, soupeřů má ale mnoho. V pelotonu je také Hirt

Je tu další ročník Giro d'Italia. Z Budapešti, která letos uspořádá tzv. Grande partenza, se v pátek závodníci vydají na třítýdenní pouť. Hlavním favoritem slavného závodu je Richard Carapaz.

Giro d'Italia 2022
zdroj: ČTK/ABACA

Jediným českým zástupcem v závodě bude Jan Hirt. Jednatřicetiletého vrchaře z belgické stáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux čeká páté Giro v kariéře. Loni obsadil 26. místo, nejlépe byl v roce 2017 dvanáctý.

Na startu budou chybět dominantní Slovinci Primož Roglič a Tadej Pogačar, ale také vítězové předchozích dvou ročníků. Kolumbijce Egana Bernala připravila o možnost obhajovat prvenství lednová vážná nehoda v tréninku, při níž utrpěl mnohočetná zranění a podstoupil několik operací. Brit Tao Geoghegan Hart se zotavuje po nemoci.

Carapaz závodil naposledy v březnu, kdy skončil druhý v etapovém podniku Kolem Katalánska. Před dalšími starty dal přednost přípravě na Giro ve vysokohorském prostředí v rodné zemi. "Chci se pokusit vyhrát druhou Grand Tour. Dal jsem si to za cíl pro letošní rok. Teď mám první velkou šanci," uvedl osmadvacetiletý Ekvádorec.

Richard Carapaz a Segio Higuita
zdroj: Twitter.com/VoltaCatalonya

O další triumf na Giru se budou snažit také vítěz z roku 2017 Nizozemec Tom Dumoulin a domácí veterán Vincenzo Nibali, který si odvezl růžový trikot v letech 2013 a 2016. Zklamání z roku 2018, kdy třináct dní Giro vedl, než odpadl v horách, by si rád vynahradil Brit Simon Yates.

Mezi Carapazovy vyzyvatele by měl patřit i Portugalec Joao Almeida, který předloni v Itálii zazářil při svém debutu na Grand Tour a jel 15 dní v růžovém dresu. Ztratil ho až tři etapy před koncem a obsadil čtvrté místo. Loni byl šestý.

"Richard je hlavní favorit. My si musíme dávat pozor na všechny a na Richarda zvlášť," řekl Almeida. "Věřím si, ale tak nějak normálně. Nepřeháním to. Sezona mi vychází, příprava byla dobrá. Tlak necítím, spíš odpovědnost. Mám k sobě sedm kluků, kteří budou pracovat na tom, abychom splnili náš cíl," uvedl člen SAE Team Emirates.

Poprvé se na Giru představí nizozemský univerzál Mathieu van der Poel. Loni jel při své premiéře na Grand Tour v úvodu Tour de France ve žlutém dresu lídra, ale pak odstoupil, aby se připravil na olympijský závod horských kol v Tokiu. Nyní by rád třítýdenní závod dokončil. "Chci letos dojet do cíle na Giru i na Tour. Posune mě to jako jezdce. Je to jeden z mých cílů," uvedl. Dalším cílem sedmadvacetiletého závodníka je obléknout alespoň na chvíli růžový trikot. "Pokusím se o to, ale nebude to snadné."

Giro mělo odstartovat v Maďarsku už předloni, ale pandemie koronaviru plány změnila. Cíl 105. ročníku bude 29. května ve Veroně, kde závod završí druhá z časovek jednotlivců.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články