Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Jabkenicích pojedou cyklokrosaři o republikové tituly

Michael Boroš a Pavla Havlíková budou hlavními favority dnešních závodů mistrovství České republiky v cyklokrosu ve středočeských Jabkenicích. Jubilejní, 70. ročník domácího šampionátu se pojede bez obhájce titulu v elitní kategorii mužů Emila Hekeleho, jenž dostal tento týden čtyřletý zákaz startů za doping. Přímý přnos MČR sledujte od 13:25 na ČT sport a webu ctsport.cz.

zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Boroš s Havlíkovou byli největšími aspiranty na zlato i loni v Jičíně, ale zatímco sedmatřicetiletá závodnice svou roli přesvědčivě splnila a získala již sedmý titul, osmadvacetiletému Borošovi čtvrtý titul za sebou unikl. Musel se sklonit nejen před veteránem Hekelem, ale i před talentem Tomášem Kopeckým.

Havlíková se tak zařadila po bok rekordmanů Radomíra Šimůnka staršího a Zdeňka Štybara, v sobotu se od nich může odpoutat. Ve sbírce má i šest stříbrných a dvě bronzové medaile. Boroš dosáhl vedle titulů na dvě stříbra a dva bronzy.

Borošovi se podařilo obhájit celkové vítězství v domácím poháru Toi Toi Cupu. Cestu za titulem by mu měli asi nejvíce znepříjemnit bratři Adam a Jakub Ťoupalíkové. Mezi ženami ovládla pohárové hodnocení Karla Štěpánová. Havlíková se vracela po zranění a vyhrála alespoň poslední závod seriálu v Kolíně. Vysoko pomýšlí i Nikola Nosková.

V Jabkenicích už má cyklokros tradici, o domácí medaile se tam však pojede poprvé. "Trať je v základu stejná jako v loňském roce. Kde to šlo, jsme ji rozšířili, aby se dalo snadněji předjíždět a v zatáčkách se neztrácelo na rychlosti. Těch zatáček dost ubylo. A ty, co zůstaly, jsou povětšinou hodně otevřené, žádné ostré skoby," přiblížil ředitel závodu Radek Beneš.

Trať s okruhem o délce 2730 metrů a patnáctimetrovým převýšením by měla být náročná. "Údajně je to tady tak těžké, jak to ještě nikdy nebylo. Prý není kde si orazit. Ale podle mě to tak má být, vždyť je to mistrák a ten tu taky nikdy nebyl. Snahou bylo, aby se okruh líbil jak divákům, tak závodníkům. Závodníci se nesmí nudit," dodal Beneš.

Svou roli mohou sehrát klimatické podmínky. "Z pátku na sobotu má být přes noc až minus sedm stupňů. Pokud se předpověď vyplní, tak se dá očekávat, že to zmrzne a bude se jezdit ve vyjetých kolejích. Přes den má být kolem nuly. Ať tak či tak, bude to těžké," předpověděl Beneš.

Závody v Jabkenicích bude před blížícím se mistrovstvím světa v Belgii pozorně sledovat i reprezentační kouč Petr Dlask. "Trať je trochu pozměněná, je to více tahové. Důležité budou podmínky, zda bude bláto či přimrznuto. Věřím, že dobře dokáže zajet Boroš, ale je tam Adam Ťoupalík, jeho bratr Jakub a doufám, že se ukážou i mladí Jakub Říman a Šimon Vaníček. Mezi ženami mají největší naděje Pavla Havlíková, Karla Štěpánová a Tereza Tvarůžková," řekl Dlask.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články