Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Málem nenasedl, etapu dokončil s otřesem mozku. Bardet riskoval zdraví své i ostatních

Černý den francouzské cyklistiky nastal ve třinácté etapě Tour de France, kde Guillaume Martin i Romain Bardet ztratili příčky v celkovém pořadí. Bardet navíc ze závodu po otřesu mozku odstoupil. Měl ale etapu v takovém stavu vůbec dokončit? Pravidla Mezinárodní cyklistické unie (UCI) říkají jasně, že závodníkovi s podezřením na otřesu mozku se musí hned dostat lékařské asistence.

Romain Bardet
zdroj: ČTK/AP autor: Anne-Christine Poujoulat

Tour de France a silniční cyklistika obecně v sobě nesou určitý fetiš utrpení. Kdo vyčerpávající dřinu překoná, těší se velké úctě fanoušků i pelotonu samotného. Zvládnout všechno utrpení je velmi náročné a i poslední závodník Tour – momentálně Jerome Cousin, který na čelo ztrácí bezmála čtyři hodiny – si zaslouží veškerý možný respekt.

Obdiv publika si letos získal Wout Poels, který jede od úvodní etapy s poraněnými žebry. Někdy ale tento, říkejme tomu fetiš, může zajít až příliš daleko. Je tomu tak například v případě, že je ohroženo zdraví samotných závodníků. Romain Bardet v třinácté etapě spadl ve sjezdu a velmi těžko se zvedal.

Televizní opakovačky posléze ukázaly, jak se francouzský jezdec, jemuž v té chvíli náleželo čtvrté místo pořadí, motá, a dokonce není zprvu schopen nasednout na kolo. Bardet přesto etapu, která vrcholila velmi náročným stoupáním na Puy Mary, dokončil, a to dvě a půl minuty za Primožem Rogličem.

Je nám líto, video expirovalo.
König: Tým měl Bardeta okamžitě zastavit

Když po skončení etapy poslal tým Ag2R La Mondiale svou hvězdu do nemocnice, ukázalo vyšetření otřes mozku. "Vyšetření potvrdilo otřes mozku. Romain nemá žádné léze, ale musí okamžitě přestat se závoděním," řekl lékař týmu. Nabízí se otázka, zda jezdec, který se stěží udrží na nohou, měl pokračovat v etapě. Nebezpečný byl sobě i okolí.

Benoit Cosnefroy, který od prvních dnů letošní Tour de France veze puntíkovaný dres, je Bardetovým týmovým kolegou. Situaci přihlížel. "Byl jsem s ním, když se to stalo. A vlastně jsem si nebyl jistý, že se znovu dokáže rozjet. Vypadalo to, že hodně trpí," svěřil se Cosnefroy.

Bardet jistě chtěl etapu dokončit, vždyť se ke všemu jelo poblíž jeho rodného města Brioude na silnicích, které zná jako své boty. Jenže i zdravotní protokol Mezinárodní cyklistické unie (UCI) říká, že jezdec, u něhož je podezření na otřes mozku, má být okamžitě stažen ze závodu a má se mu okamžitě dostat lékařské pomoci.

"Ten pád byl drsný, pak jsem hodně trpěl. Zdravotní testy potvrdily to, co jsem cítil, nejsem schopen pokračovat," uvedl posléze Bardet. Je pochopitelné, že rozhodnout se ve chvíli, kdy jde závod do finále, vždy bude složité. V tomto případě ale francouzský jezdec pokračováním v závodě zřejmě ohrozil sebe i ostatní. A otazníky jsou přirozeně i nad přístupem jeho týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články