Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Vyhrál etapu na Tour, teď porazil i koronavirus: Přežil jsem, oddechl si Verbrugghe

Sílu koronaviru pocítil naplno. Bývalý profesionální cyklista a současný trenér belgického národního týmu Rik Verbrugghe má za sebou podle všeho boj s nemocí COVID-19. V rozhovoru pro deník Het Nieuwsblad popsal, že se mu špatně dýchalo a zmocnila se ho panika. Nemoc je podle něho výrazně horší než chřipka.

Rik Verbrugghe
zdroj: ČTK/AP autor: ČTK/AP

Pětačtyřicetiletý Verbrugghe, jenž ukončil závodní kariéru v roce 2008, už by měl být z nejhoršího venku a dokonce už má za sebou i projížďku na kole, ale předtím si vytrpěl své.

"Měl jsem COVID-19, bylo to těžké, bolelo mě úplně celé tělo, ale přežil jsem. Nebyl jsem sice testován, ale doktor si byl jistý, že jde o tuhle nemoc. Dostal jsem to v plné dávce. Měl jsem silný kašel a cítil jsem to na plicích, to byla chvíle, kdy jsem panikařil. Je to mnohem horší než chřipka," uvedl Verbrugghe.

Podle vítěze etapy na Tour de France a dalších tří na Giru d'Italia, jehož manželkou je sestra jedné z hlavních hvězd současného pelotonu Grega van Avermaeta, měla podobné příznaky celá jeho rodina, ale zatímco všichni ostatní její členové se rychle zotavili, on byl osm dnů v horečkách.

"Onemocněl jsem před dvěma týdny. Děti a Claudia to chytily také a vše zpočátku vypadalo jen jako nějaká horší rýma. Zatímco oni se horečky za den zbavili, já ji měl osm dnů. A z toho pět dnů jsem den i noc prospal. Ale protože jsem mohl dýchat, tak jsem nemusel do nemocnice," popsal nelehké chvilky Verbrugghe.

Jeden den se mu navíc přitížilo. "Claudia i děti z toho byly v šoku. V deset večer jsem volal doktorovi, to jsem se cítil úplně nejhůř. Podle zpráv, co jsem četl, jsem se bál, že budu mít čím dál větší problémy s dýcháním. Naštěstí to nebyl ten případ. A před třemi dny už jsem se začal cítit lépe, ačkoliv jsem pořád hodně unavený. Už jsem se byl i projet na kole, ale trpěl jsem. Bylo pěkné být venku," řekl Verbrugghe.

K pátku bylo v Belgii přes šestatřicet tisíc potvrzených případů nakažení nemocí COVID-19. Více než pět tisíc lidí podle tamních úřadů zemřelo. Belgičané mají izolovaně povolené některé venkovní aktivity, a to včetně cyklistiky. Verbrugghe nicméně netuší, jak se dostal s koronavirem do kontaktu.

"Byli jsme velmi opatrní a řídili se všemi bezpečnostními pravidly. Stalo se to někde v obchodě? Možná... Ale vážně nevím, co jsem mohl udělat špatně. I z toho je patrné, že to může potkat kohokoliv," varoval Verbrugghe. "Každý by si měl dávat pozor. Tento koronavirus je opravdu o moc horší než chřipka. Byl to pro mě šok, protože jsem pořád mladý a zdravý, navíc pořád hodně cvičím. Pro starší lidi, co jsou slabší, musí být tohle peklo," dodal Verbrugghe.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články