Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Premiérový triumf. Caleb Ewan se dočkal těsného vítězství v Toulouse

Caleb Ewan byl několikrát blízko, až v jedenácté etapě se ale dočkal vítězství. V těsném finiši v Toulouse porazil o šířku galusky Dylana Groenewegena. Žlutý dres poveze v nadcházejících pyrenejských etapách Julian Alaphilippe.

Caleb Ewan
zdroj: ČTK/ZUMA autor: David Stockman

Ještě sto metrů před cílovou čárou byl přitom vepředu Dylan Groenewegen, jeho o hlavu menší soupeř Caleb Ewan ale mohutného Nizozemce dokázal těsně předstihnout. Cílová fotografie výsledek prokázala: rozhodlo několik málo centimetrů. Ewan se tak na své debutové Tour dočkal prvního triumfu. Třetí dojel Elia Viviani před Peterem Saganem.

"Nemůžu tomu uvěřit. Můj tým mi nepřestal věřit a ani já neztratil důvěru v sebe samého. Věděl jsem, že jsem rychlý, a tady jsem to potvrdil. Přitom několik kilometrů před cílem jsem byl za pádem, ale Roger Kluge se pro mě vrátil a dovezl mě až za Groenewegena. Tam jsem si odpočinul a v závěru ho předjel," líčil v cíli Ewan. "O tomhle jsem snil od dětství," dodal.

Ve žlutém vstoupí do obávaných Pyrenejí Julian Alaphilippe. Ve dvanácté etapě do Bagneres de Bigorre bude hájit náskok minuty a dvanácti vteřin před obhájcem vítězství Geraintem Thomasem. O další čtyři sekundy zpět je kolumbijská naděje Egan Bernal. Čtvrtý Steven Kruijswijsk ztrácí minutu a 27 vteřin, sedmnáctý je Roman Kreuziger (+3:28).

Jediný český zástupce dojel do cíle na 34. místě ve stejném čase jako vítěz, přestože se zapletl do jednoho z hromadných karambolů. "Etapa měla poměrně klidný start, ale pak to bylo hodně nervózní a byly tam i nějaké pády, v kterých jsem byl zamotaný i já," řekl. "Já jsem tam proskočil, že se mi naštěstí nic nestalo, jenom jsem opotřeboval trošku kufry na botách, takže je vyměníme a jedeme dál," dodal.

Jak etapa probíhala?

Jedenáctý den Staré dámy probíhal dlouho v poklidu – dlouhé kilometry se hlavní pole drželo poblíž čtyřčlennému úniku, který tentokrát tvořili tři domácí a jeden belgický jezdec. Až třicet kilometrů před Toulouse dopadla na peloton rázná rána, konkrétně na záda Nikiho Terpstry. Nizozemská hvězda spadla, zlomila si klíční kost a místo do cíle putovala do nemocnice.

Byl to už druhý letošní Terpstrův pád, ten první přišel na závodě Kolem Flander. Zatímco vítěz dvou cyklistických Monumentů přemítal, proč má po přestupu do stáje Total Direct Energie takovou smůlu, táhly už sprinterské týmy hlavní skupinu do finiše. Starali se o to především domestici z Deceuninck-QuickStep a Jumbo-Visma.

Zvlášť vláček nizozemské stáje ve žluté byl na čele jasně viditelný. Závodníci dovezli Dylana Groenewegena až na značku 250 metrů před cílovou čáru, pak už to bylo na mohutném Nizozemci. Jenže za jeho zády se zjevil sprinter o hlavu menší, který dokázal Groenewegena předstihnout. Bylo to těsné – v Ewanův prospěch rozhodla šířka galusky.

Cyklistický závod Tour de France - 11. etapa (Albi - Toulouse, 167 km):

1. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) 3:51:26, 2. Groenewegen (Niz./Jumbo-Visma), 3. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 4. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 5. Debusschere (Belg./Kaťuša), 6. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 7. Philipsen (Belg./SAE Team Emirates), 8. Bol (Niz./Sunweb), 9. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 10. Barguil (Fr./Arkéa-Samsic), ...34. Kreuziger (Dimension Data) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 47:18:41, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:12, 3. Bernal (Kol./Ineos) -1:16, 4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, 6. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -1:46, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:47, 8. N. Quintana (Kol./Movistar) -2:04, 9. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -2:09, 10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -2:33, ...17. Kreuziger -3:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články