Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Až budu jednou sedět s vínem u krbu, vzpomenu si na to, říká Král cyklistiky Kreuziger

Zaznamenal páté vítězství v anketě Král cyklistiky, a tak se Roman Kreuziger zařadil po bok dalšího silničního profesionála Jána Svorady, velikána nedávné minulosti. Překonal ale již Svoradovo třináctileté rozpětí mezi prvním a posledním triumfem, Kreuziger se tradičního domácího ocenění dočkal poprvé už v roce 2004, kdy se stal juniorským mistrem světa.

Král cyklistiky Roman Kreuziger
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Tyhle akce jsou pro závodníka hrozně příjemné. I když mu nabourávají program, je to fajn, výsledek nějaké vaší dlouhodobé práce. Čím je člověk starší, tím více si toho cení. A až bude jednou sedět se skleničkou vína u krbu, tak si na to určitě vzpomene," řekl Kreuziger, který na vyhlášení přiletěl na otočku z Itálie.

Vyhrál již popáté, ale rázně odmítl, že už by se pro něho jednalo o stereotyp. "Od roku 2004 tam byl postup a průběžné změny. Člověk nějak roste a dorůstá. Určitě takové ocenění potěší. Navíc v konkurenci, která byla, je to cenné. S juniorem Jakubem Šťastným to bylo určitě těsné a do dalších let se musíme hodně snažit, aby nekralovali právě dráhaři," prohlásil Kreuziger.

Vítězství v 54. ročníku ankety si dvaatřicetiletý rodák z Moravské Třebové vysloužil z velké části šestým místem na světovém šampionátu v Innsbrucku na konci září. Znamenalo nejlepší výsledek v samostatné historii České republiky na MS. Sám Kreuziger byl přitom tehdy po dojezdu spíše trochu zklamaný. Pomýšlel ještě výš.

Je nám líto, video expirovalo.
Kreuziger je popáté v kariéře nejlepším cyklistou

"Pro mě byly důležité i ardenské klasiky (Amstel Gold Race, Valonský šíp, Lutych-Bastogne-Lutych), kde jsem byl na pódiu na Amstelu," připomněl druhou příčku Kreuziger, který se na všech zmíněných závodech vešel do osmého místa. "Tam jsem zjistil, že se můžu měřit s nejlepšími. I proto to zklamání na mistrovství světa bylo větší, protože jsem věřil, že by to mohlo být o kousek lepší," řekl Kreuziger.

Připustil však také, že sám v sobě už skvělé umístění alespoň trochu postupem času docenil. "Lidi přede mnou byli ten den lepší. Musím s tím být spokojený. I z toho pohledu, že následné dva roky budou šampionáty pro Čechy těžké. Budeme každopádně chtít vylepšit můj výsledek, aby to netrvalo stejně dlouho, jako než já překonal Tomáše Konečného," sdělil Kreuziger.

Po přestupu z australské stáje Mitchelton-Scott do týmu Dimension Data si bude zvykat na kola BMC, která začne rovněž nově využívat jeho nový zaměstnavatel. "Je to takové tranzitní období. Až člověk přijede na Kanáry, aby mohl jezdit intervaly, protože cyklistika se za ty roky strašně mění, není moc času, aby se člověk rozjížděl," uvedl Kreuziger.

"Je to opravdu o deseti čtrnácti dnech, kdy si člověk na kolo sedne a začne si zvykat na nový materiál. Pak už přijde na řadu ještě do Vánoc ostrý trénink. Aby měl v lednu člověk na čem stavět," dodal Kreuziger.

Na ostrově Gran Canaria se bude připravovat od 5. do 19. ledna. "Budeme celá skupina: já, Gasparotto, Valgren, možná Cavendish..., bude nás osm. Je fajn, že člověk přichází do nového týmu a podařilo se uspořádat soustředění. Tým nám nechal volnost, tak jsme se dohodli s klukama, že pojedeme společně. Jede i trenér, abychom měli veškerý servis. Na Kanárech to znám, je to takový můj třetí domův, opravdu se těším. Najedu tam důležité kilometry."

Díky předchozímu angažmá se naučil dobře anglicky. "Díky tomu bude teď zabydlení v mé nové stáji jednodušší, už to pro mě není stres. Když přišli s tím, že budu jezdit závody na sebe, řekl jsem si, že je to šance, která se v mém věku rozhodně nezahazuje. Jsem za ni rád a moc se na ni těším," prohlásil Kreuziger.

Přesnou podobu nadcházející závodní sezony zatím neprozradil. "Začnu Valencianou 6. února. Na další program je ještě čas, ale samozřejmě už ho mám poměrně naplánovaný," řekl Kreuziger.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články