Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Bjerg znovu rozjel svůj časovkářský expres. Otruba byl devatenáctý

Před rokem v Bergenu bylo jeho vítězství šokem. Nyní už "jen" potvrdil předpoklady. Stále teprve devatenáctiletý Mikkel Bjerg dokázal jako první závodník v historii obhájit svůj mistrovský titul v časovce třiadvacítkářů na MS. Na devatenáctém místě dokončil časovku Jakub Otruba. V závodě juniorek skončila na 29. příčce Markéta Hájková, čtyřicáté místo obsadila Veronika Jandová.

Jakub Otruba
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Nikdo zatím neměl v Innsbrucku na programu tolik jako Jakub Otruba. Žádný ze závodníků, kteří nastoupili do individuální časovky třiadvacítkářů, nestartoval v té týmové – jen mladý český jezdec. Čekalo se, zda si to vybere svou daň. Přece jen dva těžké závody ve stejný počet dnů, to není jen tak. 

Otruba vyrazil na trať jako devátý od konce. Za sebou měl loňského šampiona Mikkela Bjerga nebo jeho "stříbrného" amerického soupeře Brandona McNultyho. Český závodník neletěl, ale držel se v druhé desítce – po osmnácti z celkových osmadvaceti kilometrů ztrácel přes padesát vteřin na vedoucího Bjerga, který si jel pro svůj druhý titul v řadě.

Brzy byl český závodník v cíli. Časomíra Otrubu zařadila po průjezdu cílovou čarou na patnáctou příčku a musel čekat, zda mu to v celkovém součtu vystačí na umístění mezi elitní dvacítkou. Tak se nakonec stalo. Český časovkář navázal na 12. místo z týmového chronometru devatenáctou příčkou z individuálního závodu (+1:12).

Bjerg podle očekávání zářil a potvrdil to, jak se o něm všeobecně smýšlí – jako o budoucí časovkářské hvězdě. Stále jen devatenáctiletý závodník, který bude v příštím roce týmovým kolegou Karla Vacka ve stáji Hagens Berman Axeon, vyhrál s obrovským náskonem 33 vteřin. Stříbro získal Brent van Moer a bronz další Dán Mathias Jörgensen.

"Je to neuvěřitelné, celou sezonu jsem se na to soustředil. Každý den jsem studoval trať, měl jsem ji zažranou pod kůží. Takže jsem rád, že se to opravdu povedlo. Cítil jsem se vážně skvěle a mám z toho hroznou radost. Ale chci se dál zlepšovat a získat další tituly," líčil v cíli vítězný Bjerg.

Svůj závod už za sebou mají také juniorky. Jela dvojice českých cyklistek: Markéta Hájková dojela devětadvacátá, o jedenáct míst za ní skončila Veronika Jandová. Ani jedna z juniorek nebyla s výkonem zcela spokojená. Zlato v Innsbrucku získala nizozemská závodnice Rozemarijn Ammerlaanová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články