Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Yates poprvé v kariéře vyhraje Grand Tour, v předposlední etapě Vuelty udržel náskok

Simon Yates potvrdil třetím místem v poslední horské etapě své vedení na Vueltě a má na dosah premiérový triumf na Grand Tour. Závod skončí nedělním dojezdem po rovině do Madridu, v němž už se celkové pořadí téměř jistě měnit nebude.

Simon Yates
zdroj: PA autor: Colin Flockton

Dvacátou etapu v Andoře, jež určila konečné pořadí Vuelty, vyhrál Španěl Enric Mas těsně před Kolumbijcem Miguelem Ángelem Lópezem. Oběma výkon v náročné etapě, která nabídla na pouhých 97,3 km šest vrchařských prémií, pomohl k celkovým stupňům vítězů za Yatesem.

Šestadvacetiletý britský cyklista dojel třetí s odstupem 23 sekund a mohl na Coll de la Gallina slavit premiérový triumf na jednom ze tří největších etapových závodů. Celkově druhý je s odstupem 1:46 Mas a třetí se ztrátou 2:04 López, kolega Jana Hirta z týmu Astana.

"Jsem neuvěřitelně pyšný a mimořádně hrdý také na tým. Celé tři dny mě drželi. Je to první Grand Tour i pro tým, to je neuvěřitelné," rozplýval se Yates z úspěchu pro stáj Mitchelton-Scott, jejímž členem je ještě do konce sezony Roman Kreuziger.

"López a Mas byli ve finále neskuteční. Já si jel svoje tempo, dal jsem do toho všechno a naštěstí to stačilo," dodal Brit, jemuž na Vueltě pomáhá i jeho dvojče Adam.

Je nám líto, video expirovalo.
Yates potvrdil vedení na Vueltě, do Madridu si pojede pro výhru

Tempo mladších vrchařů neudržel domácí vítěz Vuelty z roku 2009 Alejandro Valverde, dojel za pomoci týmového kolegy Naira Quintany s tříminutovým odstupem desátý a klesl z druhého na páté místo. Kromě Mase a Lópeze předstihl osmatřicetiletého Španěla ještě Nizozemec Steven Kruijswijk.

"Musíte umět přijmout porážky. Když vyhráváte, všechno je skvělé, ale když prohrajete, musíte uznat, že vaši soupeři byli lepší, a dívat se stále dopředu," uvedl Valverde, jenž se začal trápit už na druhém dnešním stoupání.

"Necítil jsem se vůbec dobře, sotva jsem mohl točit nohama. Nakonec mi zbývalo jen trpět a pak trpět ještě víc. Je bolestné přijít o stupně vítězů, ale když jste do toho dali všechno, musíte to přijmout," dodal člen týmu Movistar.

Díky Yatesovi ovládli všechny tři letošní Grand Tour Britové. Giro d'Italia vyhrál Chris Froome, Tour de France jeho kolega ze Sky Geraint Thomas.

Výsledky cyklistického závodu Vuelta:

1. Mas (Šp./Quick-Step) 2:59:30, 2. López (Kol./Astana) stejný čas, 3. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -23, 4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -54, 5. Urán (Kol./EF Drapac-Cannondale) -57, 6. Kelderman (Niz./Sunweb) -1:11, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -1:15, 8. De La Cruz (Šp./Sky) -2:17, 9. Quintana (Kol./Movistar), 10. Valverde (Šp./Movistar) oba -3:09, ...95. Hirt (Astana) -21:18.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates 79:44:30, 2. Mas -1:46, 3. López -2:04, 4. Kruijswijk -2:54, 5. Valverde -4:28, 6. Pinot -5:57, 7. Urán -6:07, 8. Quintana -6:51, 9. I. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) -11:09, 10. Kelderman -11:11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články