Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Na český titul mají zálusk Kreuziger se Štybarem, pojedou i Saganovi

Vrchol českého šampionátu je tu. Do Plzně přijela česká a slovenská silniční špička. Hlavními hvězdami domácí části mistrovství jsou Roman Kreuziger a Zdeněk Štybar. Slovensko reprezentuje především bratrská dvojice Peter a Juraj Saganovi. Přímý přenos začíná už v 10:30 na webu ctsport.cz.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/Fotoreporter Sirotti Ste

Osmadvacetiletý rodák ze Žiliny věří, že je dobře připravený. "Absolvoval jsem závody v Kalifornii, také ve Švýcarsku. Tour de France se termínově posunula, takže pojedeme na sedm dní do Francie do vysoké nadmořské výšky trénovat, potom půjdu na Tour. Cítím se dobře, udělal jsem všechno, abych byl ve formě," řekl Sagan.

Připustil ale, že teprve výsledky ukážou, zda je jeho pocit správný. "Bude to hodně náročné. Hodně fouká, uvidíme, co se nám podaří," ví. "A jestli pojedeme na Jurův hattrick? Uvidíme po prvním kole, jak se to vyvine. Netvrdím, že jdeme určitě vyhrát, nemáme nic jisté. Pokusíme se ale o co nejlepší výsledek. A je jedno, který z nás vyhraje," zdůraznil Sagan.

Je však zřejmé, že jeho hlavní cíl bude v příštích dnech jinde. Po loňském triumfu Michaela Matthewse chce navázat na blok pěti prvenství v bodovací soutěži Tour de France v letech 2012 až 2016. Loni o šanci prodloužit skvělou sérii přišel po zásahu rozhodčích, kteří slovenského showmana vyloučili po kolizi s Markem Cavendishem.

"Nepotřebuji ale sobě a ani nikomu jinému nic dokazovat. Budu se prostě snažit, abych obhájil zelený dres z těch předešlých sezon. Přesněji tedy získat zase další. Konkurence každým rokem roste, přicházejí noví závodníci a je to vážně náročné," připustil Sagan.

Ilustrační foto

Štybar: Forma příliš není

Štybar pojede ve svém rodném kraji. "Samozřejmě je to pro mě tím místem konání speciální šampionát, jsem tady před domácím publikem a jsem za to hrozně rád. Užil jsem si to už ve Varech. Navíc zítra tady bude Peter Sagan, takže tady bude určitě hodně diváků, kteří budou fandit všem. Moc se na tu atmosféru těším," řekl.

Trať závodu o délce 192 kilometrů není jednoduchá. "Když jsem jel první kolo, říkal jsem si, že to není špatné, ale při druhém už mě napadlo, že to bude bolavý. Je to okruh, na němž vyhraje opravdu ten nejlepší z pelotonu," uvedl Štybar.

"Pamatuji si, že kolem Červeného Hrádku se jezdil Český pohár v žácích. Tam to byl velký kus nostalgie. Zrovna jsme jeli s Romanem vedle sebe a já mu říkám, zda si tenhle kopec pamatuje. Jen mi odvětil, ať si počkám na ten cílový. A ten tedy taky stojí za to," usmál se.

Přiznal, že jeho forma je trošku s otazníkem. "Jel jsem Giro a po něm byla jediným závodem ta časovka, která nedopadla podle mých představ kvůli problému s kolem. Takže jsem ji nejel ani s ohledem na trénink tak, jak bych si představoval," řekl Štybar.

"Abych řekl pravdu, tak ta tendence pokračuje po časovce nadále směrem dolů. Doufal jsem, že se mi povede v časovce zajet dobrý výsledek, což by mě nakoplo, takhle mě to dál srazilo dolů, když jsem dojel kompletně v křečích a měl natahaný všechny svaly," řekl Štybar.

Je nám líto, video expirovalo.
Českou šampionkou je poprvé Jarmila Machačová
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články