Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Šampionát začíná. Na západ Čech přijedou i Saganovi či Kulhavý

Karlovy Vary vítají nejlepší tuzemské cyklisty. Program republikového šampionátu startuje na západě Čech časovkami. Silniční závody jsou poté na programu o víkendu v Plzni. Účast slíbil biker Jaroslav Kulhavý i bratři Saganovi, kteří budou závodit ve slovenské části mistrovství. Přímý přenos závodu mužů do 23 let a elite sledujte v neděli od 11:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Program šampionátu začne časovkou, v níž v mužské kategorii na své síly tradičně spoléhá Jan Bárta. Pětinásobný mistr republiky a obhájce loňského triumfu po loňské sezoně vynuceně opustil elitní sestavu Bora-hansgrohe a zamířil na české silnice do nejlepšího domácího týmu Elkov-Author. Nyní bude v Karlových Varech útočit na další vítězství.

Časovky se pojedou na dvacetikilometrovém okruhu, který muži do 23 let i elite absolvují dvakrát. Sesadit Bártu z vítězného pódia se pokusí Zdeněk Štybar, který má za sebou období jarních klasik i náročné Giro d'Italia v dresu QuickStepu-Floors, nebo také Bártův kolega z královéhradecké stáje Josef Černý.

Mezi ženami bude o další titul usilovat Nikola Nosková, která loni při neúčasti Martiny Sáblíkové slavila double z časovky i silničního závodu. Talentovaná závodnice se snad už definitivně zotavila ze zranění kolena. Mezi její hlavní sokyně by měly patřit Pavla Havlíková, Jarmila Machačová, Lucie Hochmann nebo úspěšná chodkyně i cyklistka Anežka Drahotová.

"Trať pro časovku jsme vybírali tak, aby byla pěkná i na pohled. Jde o starou lázeňskou cestu, startovat se bude z krásného prostředí Divadelního náměstí. O týden později tam budou jezdit festivalové limuzíny, ale teď cyklisté," popsala trať ředitelka šampionátu Michaela Kreuzigerová.

Ilustrační foto

Štybar bude hájit loňský triumf

Lákadlem hromadného závodu bude start bikera Jaroslava Kulhavého, který si vyzkouší náročnou plzeňskou trať. Sesadit Štybara z trůnu bude chtít i Roman Kreuziger, jenž před měsícem pomáhal v italských horách k dobrému výsledku lídrovi své stáje Simonu Yatesovi. Britský cyklista ale nakonec nevydržel a skončil daleko za čelními místy. 

Štybar kromě loňského roku vyhrál už před čtyřmi lety. "Mistrovství republiky je vrchol pro spoustu kluků u nás, jak to tradičně bývá. A není snadné vyhrát proti závodníkům, kteří startují v týmech ve větším počtu. Ale určitě se pokusím získat třetí titul," vyhlásil jasný cíl bývalý šampion v cyklokrosu.

Scházet budou kvůli dlouhodobějším zdravotním problémům Leopold König či Petr Vakoč. Ačkoliv Vakoč, jehož v lednu srazilo při tréninku v Jihoafrické republice nákladní auto a se zlomenými obratli musel na operaci, zvažoval možnost alespoň symbolického startu, nakonec od této varianty upustil.

Program:

Čtvrtek 21. června - časovka:

9:30 juniorky,

10:15 ženy elite,

11:10 junioři,

14:00 muži do 23 let,

15:15 muži elite.

Sobota 23. června - silniční závod:

9:30 ženy a juniorky,

15:00 junioři.

Neděle 24. června - silniční závod:

10:30 muži elite a muži do 23 let.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články