Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

První vítězství. Quintana uspěl v Arose, Kreuziger odstoupil

Nairo Quintana jako první z pelotonu závodu Kolem Švýcarska dorazil do lyžařského střediska Arosa. Do cíle si přivezl náskok dvaadvaceti vteřin na dvojici Jakob Fuglsang, Richie Porte. Druhý jmenovaný však stále drží hubené vedení v prestižním závodě. Ve Švýcarsku už nepokračuje Roman Kreuziger, který se chce soustředit na blížící se republikový šampionát.

Nairo Quintana
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Ehrenzeller

Quintana zatím v sezoně marně čekal na vítězství. V únoru jej na jeho domácím podniku Colombia Oro y Paz překvapivě porazil Egan Bernal, ve slavném závodě Kolem Katalánska převážil Alejandro Valverde a Quintana se nedočkal ani v Baskicku, kde se nakonec neúspěšně snažil k triumfu pomoci Mikelu Landovi. Na výhru tak čekal až do poloviny června.

Osmadvacetiletý Kolumbijec zkusil nastoupit hned na úpatí závěrečného a táhlého (27 km) stoupání Arosa. Přehnal se kolem jezdců z původního úniku, a přestože se na něj v závěru pronásledovatelé vedení Richiem Portem dotahovali, nakonec mohl v cíli zvedat ruce nad hlavu. Dvaadvacet vteřin trvalo, než dorazil Jakob Fuglsang spolu s lídrem závodu Portem.

Australan se ve vedení navzdory ztrátě ze sedmé etapy udržel a nyní drží křehký sedmnáctivteřinový náskok před Quintanou. Jednička stáje BMC ovšem může být relativně klidná, neboť závodníky nyní čeká už jen jedna rovinatá etapa a poté nedělní časovka v délce 34 kilometrů, v níž by měl být díky svým schopnostem proti chronometru v jasné výhodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Kreuziger vzdal závod Kolem Švýcarska, 7. etapu vyhrál Quintana

"Dnes to byl velký test toho, na čem jsem. A podařilo se to. Je pro mě důležité, že nyní vím, že moje forma je dobrá. Dává mi to i mému týmu klid," líčil v cíli Quintana, který se už za necelý měsíc postaví na start Tour de France jako jeden z trojice lídrů španělského Movistaru. Kromě něj povedou silnou sestavu Valverde a Landa.

Etapu nedokončil Kreuziger, který se v předchozích dnech výsledkově trápil, i když mohl slavit vítězství kolegy Chrise Juul-Jensena. "Dnes jsem to zabalil. Byl jsem hodně unavený a prázdný, nemělo to smysl, protože zítra se jede po rovině a následně časovka. Pokusím se načerpat co nejvíce energie, abych mohl jet důstojně mistrovství republiky v Plzni," uvedl.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 7. etapa (170 km):

1. Quintana (Kol./Movistar) 4:01:39, 2. Fuglsang (Dán./Astana), 3. Porte (Austr./BMC) oba -22, 4. Mühlberger (Rak./Bora-hansgrohe), 5. Kelderman (Niz./Sunweb), 6. Mas (Šp./Quick-Step Floors) všichni -38, ...Kreuziger (Mitchelton-Scott) nedokončil.

Průběžné pořadí: 1. Porte 26:06:10, 2. Quintana -17, 3. Kelderman -52, 4. Mas -53, 5. Oomen (Niz./Sunweb) -1:13, 6. Fuglsang -1:28. 

Zdroj
ČT sport, ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články