Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Froome začne sezonu v Andalusii. Navzdory probíhajícímu šetření

Prvním startem Chrise Frooma v sezoně 2018 bude závod Kolem Andalusie (14.-18. února). Britský cyklista povede sestavu stáje Sky. Froome potvrdil start navzdory stále probíhajícímu šetření, jež se týká nálezu z loňské Vuelty. Tehdy Froome vrátil test s dvojnásobným množstvím salbutamolu, než jaký povolují regule.

Chris Froome
zdroj: ČTK/AP autor: Joan Llado

Froome v posledních týdnech tvrdě trénoval na silnicích v Jižní Africe – během jednoho výjezdu například urazil 272 kilometrů a zlomil množství rekordů, které zaznamenává aplikace Strava. Svou přípravu hodlá zúročit na pětietapovém podniku v Andalusii, který odstartuje příští týden. "V lednu jsem hodně trénoval," uvedl Froome v prohlášení.

"V Andalusii jsem několik posledních let nebyl, ale v minulosti jsem si ten závod užil a těším se, až se na něj vrátím," dodal britský cyklista. Frooma však poslední měsíce trápí mnohem větší problém, než jen jak se představí na španělských silnicích. V současnosti je totiž stále vyšetřován Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) stran nálezu z loňské Vuelty.

Froome tehdy odevzdal vzorek obsahující 2000 ng/ml látky zvané salbutamol, která pomáhá astmatikům s dýcháním. Problém spočívá v tom, že povolené množství této látky v moči sportovce je poloviční – 1000 ng/ml. A-vzorek posléze potvrdil i B-vzorek. Ve Froomově případě nejde o pozitivní dopingový test, nýbrž o podezřelý nález.

Na britském cyklistovi je, aby přesvědčil UCI a Právní antidopingovou službu (Legal Anti-Doping Services) o tom, že jeho nález nebyl způsoben úmyslným jednáním. O jeho obraně se od té doby spekuluje, například francouzský list L'Equipe napsal v polovině ledna, že se Froome brání tím, že za zvýšenou hodnotu může selhání ledvin.

Chris Froome s trofejí pro vítěze Vuelty
zdroj: ČTK/AP/Francisco Seco

Reputace Frooma a cyklistiky

V takovém případě zůstává otázkou, jak cyklista s podobným problémem dokáže závod podobného významu, jakým je Vuelta, vůbec absolvovat a dokonce jej také vyhrát. Froome podle L'Equipe trvá na tom, že jeho ledviny salbutamol nashromáždily a poté, když začaly fungovat normálně, jej naráz "vypustily" ve velkém množství.

"Jsem si jistý, že přijdeme na to, co se stalo. Mám kolem sebe tým, který na tom tvrdě pracuje," uvádí nyní Froome v tiskovém prohlášení. "Chápu, že to vytváří spoustu nejistoty. Rozumím tomu," dodává. Nejistotu ovšem způsobuje i sama jeho účast v Andalusii, a také plán na start na italském Giro d'Italia.

Jeho pořadatelé už UCI požádali o garanci toho, že pokud se Froome jejich závodu skutečně zúčastní, nepřijde potom zpětně o své výsledky. Taková situace už totiž na Giru nastala v roce 2011, když zvítězil Alberto Contador, kterému byl poté titul odebrán. Contador tehdy dostal zpětně působící dvouletý trest za clenbuterol.

Frooma už kritizovali někteří jeho soupeři, například Romain Bardet nebo cyklokrosová hvězda Mathieu van der Poel. Také prezident UCI David Lappartient prohlásil, že by Sky mělo svého závodníka suspendovat do té doby, než se věci vyřeší. Froome je podle něj nejúspěšnějším cyklistou posledních let a jeho kauza vrhá na sport špatné světlo.

Nic z toho se ale nestalo. Froome tak s největší pravděpodobností bude v Andalusii soupeřit o vítězství, zatímco jeho případ leží na stolech kdesi v ústředí UCI. "Také jsem v minulosti věřil lidem, kteří se ukázali být lháři a podvodníky. Ale můžu vás ujistit, že já někým takovým nejsem," prohlásil Froome v roce 2013. Jeho reputace ovšem zůstává v ohrožení. 

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, cyclingweekly.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články