Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Valkenburg 2018: Co přineslo mistrovství světa?

Pět sad medailí, spoustu příběhů, radosti i malé tragédie. Na světovém šampionátu ve Valkenburgu vyvrcholila cyklokrosová sezona. Duhový dres obhájili Sanne Cantová a Wout van Aert, naopak velkým zklamáním skončilo MS pro Mathieuho van der Poela. Jedinou českou medaili získal junior Tomáš Kopecký.

MS v cyklokrosu
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Tři zlaté medaile, z toho dvě v hlavních kategoriích elite, slavil ve Valkenburgu belgický tým. Podařilo se obhájit tituly Cantové a van Aerta, zlato navíc přidal vycházející šampion Eli Iserbyt. Úspěch slavila na MS také britská reprezentace, která oblékla dva duhové dresy zásluhou Evie Richardsové a Bena Tuletta.

Trenér českého týmu Petr Dlask před začátkem šampionátu mluvil o jedné medaili a čtyřech umístěních v nejlepší desítce. To se splnit nepodařilo – ke Kopeckého stříbru se přidala dvě místa v top ten, která v kategorii do 23 let vyjeli Adam Ťoupalík (4.) a Adéla Šafářová (9.). Naopak mezi elitou neuspěli Michael Boroš ani Kateřina Nash (oba 12.).

Sluší se však říci proč. Boroš jezdil po většinu závodu v okolí pátého místa a zbrzdil jej až v závěru problém s ohnutými řídítky, který mu zhatil plány na vylepšení loňského umístění. Podobně na tom byla Nash, již také v posledním kole stihly technické potíže a nakonec vypadla z nejrychlejší desítky, v níž se po celý závod nacházela.

Jaký tedy byl světový šampionát?

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu mužů na MS v cyklokrosu

Muži – elite

Měl to být souboj dvou cyklokrosařských es, v němž se více věřilo Mathieu van der Poelovi. Na blátivé trati se ovšem ukázalo, že na předpoklady se ve Valkenburgu nehrálo. Van der Poel se soupeře udržel jen v prvním kole, pak se projevila síla Wouta van Aerta. Belgičan vedl po druhém okruhu o půl minuty, po třetím o minutu a po čtvrtém bezmála o dvě.

Tak rapidní to byl nástup a tak obrovský byl výkonnostní rozdíl mezi oběma jezdci. "Neudělal jsem nic špatně, ale Wout byl dneska někde jinde. Já jsem nebyl dost dobrý," přiznal po závodě van der Poel, který tak ani letos nepřidal svůj druhý titul. Útěchou mu ovšem samozřejmě zůstává zlato z evropského šampionátu a celkové vítězství ve Světovém poháru.

Van Aert svým třetím triumfem v řadě vstoupil do elitního klubu cyklokrosové historie. Třikrát po sobě dokázalo v minulosti zvítězit jen pět závodníků, naposledy v dávném roce 1984 Roland Liboton. "Jména, která mě předcházejí, patří mezi ikony. Znamená to pro mě hodně, že jsem se jim dokázal vyrovnat," říkal v cíli závodu van Aert.

Na dvanácté příčce s mankem více než šesti minut dojel do cíle Michael Boroš, kterému se tak nepodařilo splnit svůj cíl a vylepšit loňské umístění. Po většinu závodu se ovšem pohyboval kolem pátého místa a až v závěru, kdy zavadil o plůtek a poškodil si řidítka, spadl pořadím dolů. Slušné osmnácté místo vybojoval na MS Jan Nesvadba.

1. Wout van Aert2. Michael Vanthourenhout3. Mathieu van der Poel

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu žen na MS v cyklokrosu

Ženy – elite

Jestli byl pro někoho mužský závod příliš brzy rozhodnutý a zbytek přímého přenosu nudou, měl sledovat klání nejlepších cyklokrosařek. V něm totiž až do posledního kola bojovaly Sanne Cantová a Katherine Comptonová. Tu měla navrch belgická hvězda, tu se zase dopředu vydala velezkušená Američanka.

Comptonová vedla ještě při nájezdu do posledního okruhu, pak však byla nucena v blátě seskočit ze sedla a výtečně fyzicky připravená Cantová její chyby využila. Belgičanka odolala tlaku, který na ni vyvíjela belgická média, a obhájila svůj loňský triumf z lucemburského Bielesu. Na Američanku znovu zbylo stříbro – už čtvrté v její kariéře.

Kateřina Nash obsadila podobně jako Boroš dvanáctou příčku, i ona přitom ztratila v závěru výrazně lepší umístění. "Odjela jsem dobrý závod, ale v posledním kole se mi urval šaltr a musela jsem běžet ze spodku tratě až do depa a ztratila jsem asi sedm pozic," popsala Nash. Až na konci třetí desítky přijela do cíle mistryně ČR Pavla Havlíková.

1. Sanne Cantová2. Katherine Comptonová3. Lucinda Brandová

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu mužů kategorie do 23 let na MS v cyklokrosu

Muži – do 23 let

Podle předpokladů měla britská senzace jménem Thomas Pidcock zahanbit všechny soupeře a získat na šampionátu zlato. Nesmírně talentovaný Brit, který je nezřídka přirovnáván k Peteru Saganovi, přitom loni slavil triumf ještě v juniorské kategorii a letos závodil mezi třiadvacítkáři jako prvoročák.

Ve Valkenburgu ale vyhořel. Od začátku závodu působil nervózně, kupil chybu za chybou a soupeři mu ujeli skutečně výrazně. Pro své již druhé zlato (to první přišlo před dvěma lety v Zolderu) si dojel Eli Iserbyt, vycházející hvězda belgického cyklokrosu. Na čtvrté příčce dokončil závod Adam Ťoupalík – příjemné překvapení po nevýrazných lednových výsledcích.

"Je to brambora. Čtvrté místo, které nikdo nechce a bohužel zbylo na mě," citoval Ťoupalíka web cyklokros.cz. "První dvě kola jsem se hledal. S výsledkem spokojený úplně nejsem, ale jsem spokojený s tím, že jsem bojoval celý závod. Okruh byl těžký a spravedlivý, kolo od kola se to člověku zajídalo," uvedl.

1. Eli Iserbyt2. Joris Nieuwenhuis3. Yan Gras

Je nám líto, video expirovalo.
MS 2018 Nizozemsko

Ženy – do 23 let

Šampionkou mezi třiadvacítkářkami se ve Valkenburgu stala Evie Richardsová. Dvacetiletá závodnice skutečně mezi svými vrstevnicemi vyčnívá, vždyť v letošní sezoně dokázala dokonce vyhrát závod v Nommay a v posledním testu před MS dojela na třetím místě. Šampionát jí sedl. Prestože skončila jednou na zemi, o jejím vítězství nebylo pochyb.

Získala tak podobně jako Iserbyt své druhé zlato na mistrovství světa a zřejmě by nyní nedávalo příliš smysl, aby v kategorii do 23 let dále zůstávala. Richardsová totiž už letos ukázala, že se směle může měřit s úplnou světovou špičkou. Překvapením závodu byl bronz Nadji Heiglové, která získala vůbec první medaili pro rakouský cyklokros v historii.

Adéla Šafářová si devátou příčkou splnila svůj cíl, mohlo však být ještě lépe. V jednu chvíli se nadějná nejenom cyklokrosařka, ale také bikerka pohybovala až na čtvrtém místě, v závěru však uvadla. V posledních metrech pak vinou vlastní chyby, kdy se zapomněla ohlédnout za sebe, přišla ještě o jedno místo.

1. Evie Richardsová2. Ceylin Del Carmen Alvaradová3. Nadja Heiglová

Junioři

O jedinou medaili se ve Valkenburgu postaral Tomáš Kopecký, který tak stvrdil svou skvostnou sezonu, během níž získal rovněž stříbro na evropském šampionátu a především vyhrál celkové hodnocení Světového poháru. Na mistrovství světa jel dlouho o zlato, nakonec nestačil pouze na britskou naději Bena Tuletta.

Mohl přitom být ještě lépe. V Nizozemsku žijící cyklokrosař totiž vjížděl do závěrečného kola spolu s Tulettem a chystal se útočit. Jeho záměry však zhatil spadlý řetěz – Kopecký posléze vysvětloval, že zrovna jel na kole, které nemělo tzv. vodítko. Právě to zabraňuje, aby řetěz nespadl z převodníku. Bohužel pro Kopeckého, jeho kolo bylo bez vodítka.

"Jsem strašně spokojený, ale když jste takhle blízko výhře, je vám trochu smutno. Nebudu říkat, že mě to nemrzí. Mrzí mě to a jsem trochu zklamaný, protože jsem na vítězství měl. Ale i druhé místo z takového závodu je krásné," líčil Kopecký, který jako jediný z české výpravy dokázal ve Valkenburgu získat cenný kov.

1. Ben Tulett2. Tomáš Kopecký3. Ryan Kamp

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články