Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Zlato pro Belgii. Na Iserbyta nikdo neměl, ani čtvrtý Ťoupalík

Belgický cyklokros slaví ve Valkenburgu druhou zlatou medaili. Po vítězství Sanne Cantové v závodě žen získal titul i Eli Iserbyt mezi třiadvacítkáři. Pod pódiem na čtvrté příčce skončil Adam Ťoupalík. Přímý přenos závodu mužů kategorie elite sledujte od 14:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Eli Iserbyt
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Před startem mistrovství světa nebylo většího favorita. Tom Pidcock vyhrál v letošní sezoně čtyři z pěti závodů Světového poháru, ve kterých nastoupil, a v tom pátém dojel druhý. V Hoogerheide tehdy před týdnem velmi špatně odstartoval a ztratil cenné pozice. Přesně to se také ukázalo ve Valkenburgu, kde do první zatáčky přijížděl až kolem desáté pozice.

Na čele závodu mu rychle ujížděli velcí soupeři Joris Nieuwenhuis a Eli Iserbyt, kteří si to rozdávali o vítězství. Pidckock se mezitím prokousával dopředu, ovšem působil nervózně, dvakrát spadl a daleko se nedostal. Za Britem se držel nejlepší z českých závodníků Adam Ťoupalík, ovšem ve třetím kole favorita i on předjel a útočil na pátou příčku. Pidcock nakonec dojel až patnáctý.

Oba vedoucí závodníci si vybrali špatné momenty – Nieuwenhuis před domácími fanoušky musel měnit poškozenou tretru a Iserbyt mu ujel. Ovšem i Belgičan řešil problémy, když přehnal rychlost v nájezdu do těžké zatáčky a spadl do bahna. Po třetím z pěti kol ale i přes pád vedl o více než dvacet vteřin, Ťoupalík se posunul už na čtvrté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr závodu mužů kategorie do 23 let na MS v cyklokrosu

Útok na medaili ovšem nepřišel. Český závodník, který se v kategorii třiadvacítkářů objevil naposledy, obsadil v náročném závodě čtvrtou příčku (+1:25), což je pozitivním překvapením po nedávných výsledcích ve Světovém poháru. Před ním o stříbro soupeřil Nieuwenhuis s francouzským cyklokrosařem Yanem Grasem, který se na něj dokázal dotáhnout.

"Je to brambora. Čtvrté místo, které nikdo nechce a bohužel zbylo na mě," citoval Ťoupalíka web cyklokros.cz. "První dvě kola jsem se hledal. S výsledkem spokojený úplně nejsem, ale jsem spokojený s tím, že jsem bojoval celý závod. Okruh byl těžký a spravedlivý, kolo od kola se to člověku zajídalo," uvedl.

Více sil měl nakonec Nizozemec, který po loňském zlatu bere stříbrnou medaili. O vítězství Iserbyta ovšem minimálně od poloviny závodu nebylo pochyb. Současný evropský šampion, který titul získal v listopadu v Táboře, dokázal vyhrát i světové mistrovství. S tratí se sžil výborně a zaslouženě slaví své druhé světové zlato (to první je z roku 2016).

"Nemohu tomu uvěřit, ani vlastně nevím, co se stalo. Ten závod byl skutečně hodně těžký. Joris měl hodně rychlý start, jsem rád, že jsem nasadil dobré tempo, udržel se ho a nakonec vyhrál," líčil v cíli Iserbyt. "Včera to mnohem více klouzalo, dnes to bylo lepší. Byl to můj oblíbený typ závodu," dodal belgický šampion.

Mistrovství světa v cyklokrosu ve Valkenburgu (Nizozemsko):

Muži do 23 let: 1. Iserbyt (Belg.) 50:54, 2. Nieuwenhuis (Niz.) -28, 3. Gras (Fr.) -35, 4. A. Ťoupalík -1:25, 5. Aerts (Belg.) -1:44, 6. Benoist (Fr.) -1:55, ...38. Jelínek -8:06, 41. Schubert -8:56, Šulc nedokončil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články