Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Porte popáté v řadě vyhrál na "svém" kopci. Ve vedení je ale Impey

Richie Porte naplnil předpoklady a vyhrál pátou etapu Tour Down Under s cílem na Willunga Hill. Na známém australském vrcholu vyhrál pátým rokem v řadě. Ani to mu však nestačilo na průběžné vedení. K celkovému vítězství směřuje před závěrečnou sprinterskou etapou Daryl Impey.

Richie Porte
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Fotoreporter Sirotti Stefano

Závodníky trápí na Tour Down Under extrémní horka, kvůli kterým došlo i na zkrácení jedné z etap. Pátý den teploty trochu polevily, což žádnému ze závodníků nevadilo. Na programu bylo 151 kilometrů a klasické finále australského podniku, který letos slaví 20. narozeniny. Startovní pole stoupalo na Willunga Hill a favorit byl jediný – Richie Porte.

Domácí jezdec si z tohoto výstupu (3 km / 7,4 %) udělal svůj "vlastní" kopec. Vyhrál tu již pátým rokem, přičemž loni jej triumf posunul k celkovému vítězství. S tím to ale letos bude mít Porte, který se k závodění vrátil po těžkém pádu na loňské Tour de France, složitější. Na druhém místě totiž dojel Daryl Impey: oba mají stejný čas, pro Impeyho ale hovoří nižší součet dosavadních umístění v závodu. 

Porte nebyl na začátku stoupání v ideální pozici, jeho dvě silné akcelerace ale rozprášily první skupinu. V cíli měl závodník BMC náskok osmi vteřin na Impeyho, který zvolil jinou taktiku – snažil se jet stabilní tempo a nakonec s tímto přístupem slavil úspěch. Na třetí pozici dojel vítěz Tour Down Under z roku 2013 Tom-Jelte Slagter. 

Porte: Velké vítězství, ale v čele nejsem

"Bylo to mé nejtěžší vítězství. Viděl jsem, jak se mě snaží držet Jay McCarthy, ale tenhle závěr mi sedí mnohem víc, takže jsem ještě přitlačil. Na posledních tří stech metrech jsem téměř zastavil, možná jsem začal příliš zostra. Musím se poklonit Darylovi (Impeymu), je to fantastický jezdec. Musím se spokojit s druhým místem (v celkovém pořadí)," líčil Porte.

"Když všechno zvážím, jsem spokojený s tím, jak na tom jsem. Druhá polovina loňského roku pro mě byla vážně těžká, takže s pátým vítězstvím musím být spokojený. Ale moc rád bych vyhrál celý závod," dodal Porte, který by musel získat bonusové vteřiny v závěrečné sprinterské etapě. Jak ale sám předpokládá, Impeyho tým si situaci zřejmě už pohlídá.

"Když Richie zaútočil, věděl jsem, že nemám na to, abych ho následoval. Je jedním z nejlepších na světě. Proto bylo důležité rozvrhnout si síly. Bylo to mnoho silných vrchařů, kteří si nastupovali, a to pro mě byla výhoda. Vytáhli mě až na vrchol. Když jsem viděl počítadlo, říkal jsem si, že bych měl sprintovat," popisoval šťastný Impey v cíli.

Překvapit nedokázal Peter Sagan, který před startem pátého dne Tour Down Under držel okrový dres průběžného lídra. Trojnásobný mistr světa však nevydržel tempo nejrychlejších už v začátku závěrečného stoupání a do cíle nakonec dojel na devětačtyřicátém místě s mankem dvou a půl minut. Neuspěl ani jeho kolega JayMcCarthy, který ztratil 24 vteřin.

Cyklistický závod Tour Down Under (WorldTour) - 5. etapa (151,5 km):

1. Porte (Austr./BMC) 3:42:22, 2. Impey (JAR/Mitchelton-Scott), -8, 3. Slagter (Niz./Dimension Data), 4. Devenyns (Belg./Quick Step Floors), 5. Bernal (Kol./Sky), 6. G. Izagirre (Šp./Bahrajn-Merida) všichni -10.

Průběžné pořadí: 1. Impey 18:02:15, 2. Porte stejný čas, 3. Slagter -16, 4. Ulissi (It./SAE Team Emirates), 5. Devenyns, 6. Bernal všichni -20.

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com, cyclingtips.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články