Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

České cyklistice po letech vládne dráhař. Ocenění si převzal Bábek

Česká cyklistika má nového krále, který tentokrát brázdí dráhařské velodromy. Tomáš Bábek získal dvě medaile na mistrovství světa a vyhrál také hodnocení Světového poháru v keirinu. Brněnský závodník je prvním dráhařem od roku 2007, který anketu vyhrál.

Bábek zářil po celý rok. Zvítězil v celkovém hodnocení SP v keirinu, v dubnu pak získal dvě medaile na světovém šampionátu v Hongkongu – bronzový skončil v keirinu, stříbro poté přidal na kilometru. Jeho sezona poté vyvrcholila v Japonsku, kam si jej pozvali pořadatelé japonského keirinu. Posledním oceněným dráhařem byl před deseti lety Alois Kaňkovský. 

Brněnský rodák se prosadil mezi elitní světového dráhové cyklisty i přesto, že před lety hrozilo, že již nebude sportovat. V dubnu 2011 byl po srážce s automobilem tři dny v komatu a kvůli četným těžkým zraněním mu lékaři předpovídali konec kariéry.

"Vítězství si strašně moc vážím. Minulý rok jsme byl druhý a doufal jsem, že bych mohl vyhrát," řekl Bábek. "Je to nicméně závazek na další rok a beru to i jako výzvu, protože bych chtěl mít stejně jako on stabilní výsledky," dodal.

Tomáš Bábek psal ze svého japonského působení blogy pro web ctsport.cz:

Tomáš Bábek v obklopení minulých králů české cyklistiky
zdroj: ČT sport

Ocenění dostali také Kulhavý nebo Nosková

Došlo též na vyhlášení jednotlivých cyklistických kategorií. Jaroslav Kulhavý si tak odnesl cenu pro nejlepšího bikera, trofej za cyklokrosařskou kategorii zase získala Kateřina Nash a nejlepší bikrosařkou byla vyhlášena Romana Labounková. Mezi juniory zvítězil úspěšný dráhař Daniel Babor a trofej pro handicapované cyklisty patří Ivu Klobásovi.

Na silnici byla nejsilnější mistryně republiky Nikola Nosková, která působí v italském týmu BePink-Cogeas. V sezoně si dvacetiletá závodnice vyzkoušela nejprestižnější světové podniky a také závod La Course, rok zakončila bronzem na cyklokrosovém ME v Táboře.

"Něco podobného jsme nečekala. Myslím si, že jsem na silnici neměla tak dobrou sezonu a elitní muži na tom podle mého byli lépe," řekla Nosková, která se stala historicky druhou ženskou vítězkou mezi silničáři po Ladě Kozlíkové.

Poprvé byla vyhlášena cena fair play, již dostal Jiří Ježek. "Budu chtít být součástí cyklistiky i nadále. Toto ocenění je tím nejlepším zakončením mé kariéry," uvedl legendární český paralympionik, který na konci sezony ukončil svou dlouholetou a nadmíru úspěšnou sezonu.

Zvláštní zmínku si zasloužili také cyklokrosařka Lenka Janovská a trenér Jaromír Friede, kteří před dvěma týdny v Holých Vrších pomohli závodnici mající epileptický záchvat. "Bylo to automatické, určitě bych znovu pomohla se záchranou života," řekla Janovská.

Do síně slávy byl uveden Miloš Fišera, který se na počátku 80. let stal dvojnásobným amatérským mistrem světa v cyklokrosu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Tomáš Bábek je novým králem české cyklistiky

OCENĚNÍ:

Tomáš Bábek (král cyklistiky 2017)
Nikola Nosková (silniční cyklistika)
Jaroslav Kulhavý (horská kola)
Alžběta Pečínková (trial)
Ondřej Hanzlíček a Radek Jančík (sálová cyklistika)
Tomáš Bábek (dráhová cyklistika)
Daniel Babor (junioři)
Ivo Koblasa (handicapovaní cyklisté)
Kateřina Nash (cyklokros)
Romana Labounková (bikros)
Jiří Ježek (cena fair play)
Miloš Fišera (síň slávy)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články