Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Startuje šampionát v silniční cyklistice. Na úvod se pojede týmová časovka

Bergen (Norsko) - Mistrovství světa v silniční cyklistice začíná týmovými časovkami. V norském Bergenu se na šampionátu představí celkem šestnáctka českých závodníků, největší naděje se budou vkládat do Zdeňka Štybara. Právě bývalý trojnásobný světový šampion v cyklokrosu bude pilířem šestičlenné sestavy pro závěrečný závod s hromadným startem, kterým bude mistrovství končit. Přímý přenos z časovky družstev sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 16:55.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Po týmových časovkách přijdou na řadu jednotlivci. Muži včetně Jana Bárty změří ve středeční časovce síly na trati dlouhé 31 kilometrů, jehož závěr obstará stoupání na horu Flöyen. Velkým zpestřením může být případná výměna kola z časovkářského speciálu na klasický stroj pro silniční závod.

Bártovi se profil časovky líbí. "Časovka je kratší, než bývá, ale na konci je kopec, což bude trošku nezvyklé. Navíc je velmi pravděpodobné, že se pojede na vodě a bude pršet, což je další faktor, který může vše relativně dost ovlivnit," řekl člen širší světové špičky v časovce.

Favority jsou Nizozemec Tom Dumoulin a Brit Chris Froome, jenž má za sebou triumfy na Tour de France a Vueltě, či Rohan Dennis z Austrálie. Pro některé tradiční favority jako například Němce Tonyho Martina, jenž loni triumfoval v individuální časovce MS počtvrté v kariéře, bude závěrečné stoupání asi příliš velké sousto.

MS v silniční cyklistice se věnoval Velo fokus podcast i s Tomášem Jílkem:

"Favorité? Možná Froome, těžko říct. Jel teď dobře na Vueltě, ale těch favoritů bude asi víc. Na vodě to navíc klouže, budou tam nástrahy jako kanály a přechody pro chodce, na nichž to hodně klouže, takže to člověku může ujet a zůstane ležet," řekl Bárta. V Bergenu se očekává deštivé počasí s teplotami pět až 15 stupňů Celsia.

Trať hromadného závodu začíná téměř 40 kilometry k devatenáctikilometrovému okruhu, na němž čeká peloton takřka 12 celých kol. Hlavním stoupáním bude 1,5 kilometru dlouhý výjezd na kopec Salmon Hill. Tři triumfy už v historii posbíralo kvarteto jezdců, ale ani legendární Belgičan Eddy Merckx nedokázal to, čeho může dosáhnout Peter Sagan - vyhrát třikrát za sebou.

Chybět budou obhájce stříbra Brit Mark Cavendish či Ital Vincenzo Nibali, jenž start odřekl ze zdravotních důvodů. Vueltu, kde obsadil druhé místo, dokončil se zlomenými žebry. "Je tam kopec a podle mého to dopadne tak, že někteří spurtéři to přejedou a bude se pravděpodobně spurtovat v menším, nebo větším balíku. Ten závod bude ale dlouhý a v dešti a chladu ubývají síly také víc. Těžko říci, ale Sagan bude určitě zase jeden z velkých favoritů," řekl Bárta.

Kandidátů na medaile je dlouhá řada, do níž se odhodlaně staví i Štybar. Podmínky mu nahrávají ať už v otázce profilu 267,5 kilometru dlouhého závodu, či nepříliš vlídného podnebí. "Přípravě jsem podřídil celou druhou část sezony. Start na MS pro mě má obrovskou hodnotu, protože si myslím, že okruh mi bude sedět. Je nás šest, takže s průběhem závodu můžeme určitě něco udělat," věří Štybar.

"Máme to postavené na Zdeňka Štybara, ale v záloze je i Petr Vakoč, jemuž by trať měla také hodně vyhovovat. Ten tým je opravdu silný. A když v něm máte domestika, jako je Roman Kreuziger, už to o něčem svědčí," uvedl reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Do Norska se silniční MS vrací po 24 letech. Ve 12 závodech bude mezi nejúspěšnější rozděleno celkem přes 237 tisíc eur, stejně jako loni v Dauhá. Vítězové v obou silničních závodech elitní kategorie obdrží 7667 eur (200 000 korun). Čerství držitelé duhového trikotu v časovce dostanou polovinu. Pro vítězné týmy v nedělních úvodních časovkách je připraveno 33 333 eur.

Nominace českého týmu na MS v Bergenu (17.-24. září):

Muži: Elite: Silniční závod: Jan Bárta, Josef Černý, Roman Kreuziger, Jiří Polnický, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč. Časovka: Jan Bárta. Muži do 23 let: Silniční závod: Roman Lehký, Jakub Otruba, Michal Schlegel. Junioři: Silniční závod: Tomáš Bárta, Richard Holec, Petr Klabouch, Matouš Měšťan, Vojtěch Sedláček, Karel Vacek. Časovka: Richard Holec, Vojtěch Sedláček.

Ženy: Elite: Silniční závod: Nikola Nosková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články