Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Aklimatizační generálka na Tokio? Stříbrný Kulhavý si vyzkoušel, že to půjde

Cairns – Jaroslav Kulhavý neprožil ideální sezonu, stříbrný konec však téměř vše napravil. Na mistrovství světa v Austrálii skončil těsně druhý a po zdravotních problémech, které ho letos pronásledovaly, si opět dokázal, že může závodit s těmi nejlepšími. Navíc si vyzkoušel, že po přesunu daleko na východ se aklimatizuje velmi dobře, což může hrát roli za tři roky na olympijských hrách v Tokiu.

Jaroslav Kulhavý
zdroj: ČTK autor: Michal Červený

Mistrem světa se stal opět Kulhavého odvěký rival Nino Schurter. Ale nechybělo mnoho. "Převládá spokojenost, protože závod byl do poslední chvíle hodně vyrovnaný. Nerozhodla o tom ani tak výkonnost, jako spíš mé dvě taktické chyby. Jsem za výkon, který jsem předvedl, rád," zhodnotil v rozhovoru pro Sportovní zprávy Kulhavý.

Letos posbírala česká bikerská jednička dvě druhá místa. Druhý byl i v Lenzerheide, dějišti světového šampionátu v příštím roce. "Dokázal jsem si, že minimálně podruhé letos jsem byl schopný s Ninem závodit a možná ho i porazit," řekl Kulhavý.

Osvědčená příprava se vyplatila

Australská mise byla úspěšná, vše hrálo do karet. Kulhavý vlastně ani nepřekvapil, že do Cairns dorazil jako poslední z favoritů, teprve v úterý. Do té doby se připravoval v Beskydech. "Rád využívám do poslední chvíle ověřené tréninkové podmínky. Mám vyzkoušené, že je pro mě ideální závodit týden před vrcholnou akcí."

Je nám líto, video expirovalo.
Kulhavý po MS: Stále se mohu měřit s nejlepšími

"Co se týče spaní, neměl jsem žádnou krizi, což jsem ani nečekal. Když lítám opačným směrem třeba do Kanady, tak jsou problémy větší," zdůraznil. Za tři roky tento fakt může hrát podstatnou roli. "Mám z toho radost hlavně směrem k olympijským hrám v Tokiu. V plné přípravě si vyzkoušet posun asi už mít šanci nebudu," dodal.

Navíc mu seděla trať. Byť v tréninku nebyla nouze o pády i zranění některých závodníků. "Byla taková oldschoolová – profil, který se jezdil dřív, na kopec a zpátky. Tady to bylo specifické tím, že výjezd byl rozdělen do technických sekcí, kde se stále něco přejíždělo. Nebyl to kopec ve standardním zápřahu, což mě vyhovovalo," popsal Kulhavý. "Pro mě hrál fakt roviny u startu a cíle, kdy mi to perfektně vyhovovalo a nahnal jsem to zpátky," dodal.

Doba stříbrná

Stříber není z poslední doby zrovna málo – olympijské hry v Riu, Cape Epic… Sezona ale mohla dopadnout mnohem hůře. S výkony je proto Kulhavý spokojen, s výsledky už méně.

"Tím, že to byl poolympijský rok, plánoval jsem volnější program, tak mě to zase nemusí tolik mrzet. V tréninku jsem nepolevil, nic jsem nepodcenil. Pád před Novým Městem byla moje chyba, odrazil jsem si záda, v Andoře přišla viróza," vypočítával letošní neduhy Kulhavý. "Asi jsem dával tělu víc zabrat, když jsem byl mladý, a životospráva nebyla taková, jak má být. Tělo mi to teď vrací," doplnil jedním dechem.

"Každopádně jsem si potvrdil, že když jsem zdravý a mám čas na přípravu, můžu se rovnat stále s těmi nejlepšími a můžu jezdit o nejlepší příčky. Mám z toho radost a doufám, že to bude i do budoucna," uzavřel olympijský vítěz z Londýna.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články