Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Ohňostroje i pády. Contador útočil, Froome se bránil a vítězství slaví Marczynski

Sagunt – Nevypadalo to tak ještě pár kilometrů před cílem, ale nakonec druhý den v řadě slaví závodník z úniku. Polský závodník Tomasz Marczynski porazil v závěrečném sprintu krajana Pawla Poljanského a mladou domácí naději Enrica Mase. Průběžné vedení nadále patří Chrisu Froomovi, který se ubránil frontálnímu útoku Alberta Contadora. Dva pády měl Tejay Van Garderen a ztratil druhé místo v pořadí.

Vuelta 2017
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Čtyřicet kilometrů před cílem: výstup na Puerto del Garbí. Alberto Contador žene na čelo pelotonu Petera Stetinu a diriguje jej k útoku. Poté, co si jeho domestik zcela vyčerpaný vystoupí a téměř zastaví ve strmém svahu, jde dopředu sám Contador, opakovaně se zvedá ze sedla a tančí od soupeřů. Z početné skupiny najednou zbývá už jen malá hrstka jezdců.

Tu tam je Vincenzo Nibali, tu tam jsou Fabio Aru a Romain Bardet. Ke Contadorovi se v závěru devítikilometrového stoupání vrací z úniku další domestik Jarlinson Pantano a táhne trojnásobného šampiona závodu za sebou. Spolu s Contadorem se drží už jen Chris Froome a nenápadný Jan Polanc. Jejich soupeři jsou o necelou půlminutu zpět.

Šlo o útok typický pro poslední roky Contadorovy kariéry – překvapivý nástup v moment, kde by nic takového jiné jezdce nenapadlo. Bohužel pro jezdce s číslem 1 na zádech platila i druhá část rovnice. Contador nedokázal tempo udržet a obě skupiny se nakonec sjely. Scházel jen Tejay Van Garderen, který těžce spadl, a Simon Yates s Davidem De La Cruzem.

Contadorův útok tak udělal závod nesmírně dramatický, nakonec ale nevedl k časovému zisku a ani k etapovému vítězství. Až do cíle se totiž před skupinou dokázala udržet trojice jezdců, z níž v závěru nejvíce rychlosti našel Tomasz Marczynski, který se z druhé pozice prohnal přes Pawla Poljanského a Enrica Mase. 

Cyklistický závod Vuelta - 6. etapa Villarreal - Sagunt (204,4 km):

1. Marczynski (Pol./Lotto-Soudal) 4:47:02, 2. Poljanski (Pol./BORA-hansgrohe), 3. Mas (Šp./Quick-Step Floors) oba stejný čas, 4. L. Sánchez (Šp./Astana), 5. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) oba -8, 6. Barguil (Fr./Sunweb), 7. Visconti (It./Bahrajn-Merida), 8. Froome (Brit./Sky), 9. Aru (It./Astana), 10. Haig (Austr./Orica-Scott) všichni -26.

Průběžné pořadí: 1. Froome 22:54:37, 2. Chaves (Kol./Orica-Scott) -11, 3. Roche (Ir./BMC) -13, 4. Van Garderen (USA/BMC) -27, 5. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -36, 6. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors) -40, 7. Aru -49, 8. A. Yates (Brit./Orica-Scott) -50, 9. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -1:13, 10. S. Yates (Brit./Orica-Scott) -1:26.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články