Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Kittel ukázal ve spurtu nejrychlejší nohy a v Troyes si připsal druhé letošní vítězství

Troyes (Francie) – Očekávané se stalo skutečností. Šestá etapa Tour de France v Troyes vyvrcholila hromadným spurtem, kde nejrychlejší a nejsilnější nohy ukázal Němec Marcel Kittel a připsal si letošní druhý triumf na slavném závodě. Největší favorité včetně lídra celkového pořadí Chrise Frooma dorazili v hlavním balíku.

Marcel Kittel se raduje z vítězství v etapě na Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

Ve středu si mohli odpočinout, protože v kopcích svůj um ukazoval někdo jiný. V šesté etapě to však byli spurteři, kdo opět vládl boji o celkové vítězství. Dlouho sice prim hrála trojice uprchlíků, která se držela na čele téměř celý den, ovšem balík je pohltil tři kilometry před cílem a pak už se ke slovu dostali muži bojující o zisk zeleného dresu pro vítěze bodovací soutěže.

Ještě pár stovek metrů před cílem se zdálo, že v nejlepší pozici pro útok na triumf je Němec André Greipel společně se zeleným mužem Francouzem Arnaud Démarem. Samotný závěr si ale podmanil Marcel Kittel.

Ten ještě chvíli předtím figuroval až kolem patnáctého místa, ale na konci předvedl skvělou taktiku. Vyvezl se za správným jezdcem a díky drtivému finiši mohli po průjezdu bránou zvedat ruce k nebi. "Jsem hrdý na svůj tým, který odvedl skvělou práci, protože tohle byl jiný finiš než v Lutychu. Poslední kilometr to byla trochu divočina, ale dobře jsem se vyvezl za Démarem a pak za to na posledních 250 metrech vzal sám," uvedl Kittel.

Devětadvacetiletý závodník si připsal letošní druhý triumf na Tour a jedenáctý celkově. Přiblížil se tak bilanci z let 2013 a 2014, kdy na Staré dámě vyhrál hned čtyřikrát. Na druhém místě pak skončil Démare, který si díky tomu udržel zelený trikot. Kittel však jeho náskok snížil ze 40 na 27 bodů. "Cítím se výborně a na zelený trikot určitě pomýšlím," dodal jezdec stáje Quick-Step, pro kterého pracoval i český kolega Zdeněk Štybar. Třetí letos už potřetí byl Greipel.

Největší favorité na celkové vítězství měli v šesté etapě klid a celou dobu jeli v poklidu v balíku. Žlutý dres si tak bez obtíží udržel Chris Froome. Z českých jezdců projel jako první cílem na 35. místě Roman Kreuziger, ve stejném čase jako vítěz dojel i Štybar. Debutant na Tour Ondřej Cink ztratil 52 sekund.

Žlutý dres: Chris Froome (Team Sky)

Bílý dres: Simon Yates (Orica-Scott)

Zelený dres: Arnaud Démare (FDJ)

Puntíkovaný dres: Fabio Aru (Astana)

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Jak 6. etapa probíhala?

Po náročné středeční práci v kopcích čekal v šesté etapě na jezdce mnohem jednodušší profil, který nabídl lehce zvlněný terén bez náročnějších stoupání. Přesto se závodníci museli připravit na nepříjemnost v podobě vysokých teplot a 216 kilometrů, tedy druhé nejdelší etapy tohoto ročníku.

Hned po startu ve Vesoulu se do čela dostala trojice uprchlíků Frederik Backaert, Perrig Quemeneur a Vegard Stake Laengen, kteří pro peloton nebyli žádnou hrozbou a brzy si vytvořili až čtyřminutový náskok.

Hlavní balík oproti středečnímu dni začal den v poklidnějším tempu, ovšem trojici jezdců si držel ve stabilním odstupu, který s přibývajícím časem začal pomalu stahovat díky práci stájí, které cílily na závěrečný spurt.

Na větší vzruch se tak dlouho očekávalo. O trochu dramatu se postaral jen létající slunečník jednoho z fanoušků, který ohrozil jezdce a také sprinterská prémie na 135. kilometru, v níž si z hlavních hvězd počínal nejlépe Demáre.

Hlavní vyvrcholení přišlo ovšem až v cílovém městě Troyes. Do něj ještě vjela včele trojice uprchlíků, která tak na čele vydržela více než 200 kilometrů. V samotném závěru je ale balík pohltil a ke slovu se dostaly spurterské hvězdy, z nichž si nejlépe vedl Kittel. 

Cyklistický závod Tour de France - 6. etapa (Vesoul - Troyes, 216 km):

1. Kittel (Něm./Quick-Step) 5:05:34, 2. Démare (Fr./FDJ), 3. Greipel (Něm./Lotto-Soudal), 4. Kristoff (Nor./Kaťuša), 5. Bouhanni (Fr./Cofidis), 6. Groenewegen (Niz./LottoNL), 7. Matthews (Austr./Sunweb), 8. McLay (Brit./Fortuneo), 9. Selig (Něm./Bora), 10. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), ...35. Kreuziger (ČR/Orica), 115. Štybar (ČR/Quick-Step) všichni stejný čas, 132. Cink (ČR/Bahrajn-Merida) -52.

Průběžné pořadí: 1. Froome 23:44:33, 2. Thomas (oba Brit./Sky) -12, 3. Aru (It./Astana) -14, 4. Martin (Ir./Quick-Step) -25, 5. Porte (Austr./BMC) -39, 6. S. Yates (Brit./Orica) -43, 7. Bardet (Fr./AG2R) -47, 8. Contador (Šp./Trek-Segafredo) -52, 9. Quintana (Kol./Movistar) -54, 10. Majka (Pol./Bora) -1:01, ...28. Kreuziger -2:41, 45. Cink -5:23, 72. Štybar -11:33.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články