Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Republikový šampionát startuje. O titul budou usilovat Štybar či Kreuziger

Žiar nad Hronom (Slovensko) – Začíná společné mistrovství České republiky a Slovenska v silniční cyklistice. Na české straně schází Leopold König, Jan Hirt či Ondřej Cink. O mistrovský titul se tak utkají zřejmě Zdeněk Štybar s Romanem Kreuzigerem, v časovce bude útočit Jan Bárta. Mistrovství se neúčastní Martina Sáblíková a šanci tak dostanou Nikola Nosková s Barborou Průdkovou.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/BELGA/POOL TDW

V páteční časovce mužů nebude usilovat o obhajobu loňský vítěz König a možnost návratu na trůn se tak otevírá Janu Bártovi, jenž dominoval boji s chronometrem čtyřikrát po sobě v letech 2012 až 2015. O časovkářský titul patrně nepojede ani Zdeněk Štybar a ve startovní listině schází rovněž jméno Romana Kreuzigera.

Nedělní silniční závod elitní kategorie mužů šampionát uzavře. Tam už ale budou bojovat jak úřadující domácí šampion Kreuziger, tak Štybar, který čeká, zda dostane důvěru pro Tour de France, která na republikové mistrovství navazuje. "Teď se plně soustředím na mistrovství republiky. Rád bych vyhrál dres zpět. Moc se mi líbí. Trošku si odpočinu a zregeneruju na mistrák. Pak uvidíme, co tým oznámí ohledně Tour," prohlásil.

Jistotu startu na nejslavnějším etapovém závodě světa již má naopak Cink, který se dostal do nominace týmu Bahrajn-Merida. A preferuje odpočinek. "Mistrovství republiky vynechám. Po Švýcarsku toho mám plné zuby. Potřebuju trochu odpočívat a zároveň se zase rozjet směrem k Tour. Odjíždím tam už 27. června, času je málo," vysvětlil Cink.

Nabrat síly potřeboval po náročném programu také Hirt. König zase usiluje o to, aby se dostal do formy po vleklých potížích s kolenem. Ozdobou šampionátu bude naopak slovenský mistr světa Peter Sagan.

Ilustrační foto

Neúčast Sáblíkové nabídne zcela nové možnosti ostatním ženám, protože trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení získala na kole již 14 českých titulů a od roku 2013 vždy vyhrála časovku i závod s hromadným startem. Nyní bude cesta ke zlatu volná.

K hlavním favoritkám budou patřit Nikola Nosková či Barbora Průdková. "Co se týče mistrovského závodu, papírově má největší šance určitě Nikola, ale tím, že bude sama, tak to bude mít těžké oproti týmům, jako je třeba Dukla. Vyhovovalo by jí více, kdyby na okruhu bylo těžké stoupání," uvedl reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Okruh podle něho nahrává týmové taktice i pro závod mužů. "Takže vítěze můžeme najít i třeba v týmu Elkov-Author. Velcí favorité určitě jsou i Zdeněk Štybar s Petrem Vakočem. Zdeněk zase touží jezdit v mistrovském dresu. Výhodou pro ně bude, že se jede mistrovství společně se Slovenskem, protože Bora bude mít na startu velmi početné zastoupení, budou se snažit závod kontrolovat a Štybar s Vakočem z toho můžou těžit. Takže i pro početnější české týmy bude těžké dres získat," tuší Konečný.

Program:

Čtvrtek 22. června - časovka:

15:00 juniorky, 16:30 ženy elite, 18:00 junioři.

Pátek 23. června - časovka:

15:00 muži elite a muži do 23 let.

Sobota 24. června - silniční závod:

9:30 ženy a juniorky, 16:00 junioři.

Neděle 25. června - silniční závod:

10:00 muži elite a muži do 23 let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články