Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Prezident UCI Cookson: Na silnici se musíme respektovat, jinak cyklisté v bezpečí nebudou

Praha – Bezpečí na silnicích je velkým tématem, se kterým se světová cyklistika musí potýkat. Závodníci trénují za běžného provozu a také při cyklistických podnicích se musí vyhýbat motorkám i doprovodným vozidlům. Prezident Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Brian Cookson pro ČT sport uvedl, že bere problém vážně, jakýkoliv posun ale podle něj leží hlavně na obezřetnosti účastníků provozu.

Šéf Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Brian Cookson
zdroj: ČTK autor: Červený Michal

V silniční cyklistice je bezpečnost velkým a bohužel často bolestným tématem. Není tomu dávno, kdy byl při tréninku sražen trojnásobný vítěz Tour de France Chris Froome, před měsícem pak přišel při srážce s dodávkou o život Michele Scarponi. K tragédiím ale dochází i během samotných závodů. 

Z následků zranění se tak i po roce zotavuje Belgičan Stig Broeckx, kterého srazila při závodu Kolem Belgie doprovodná motorka. Ještě hůře dopadl francouzský cyklista Antoine Demoitié, který v loňském roce přišel o život poté, co do něho najel motocykl při klasice Gent-Wevelgem. 

Jak se chce s nebezpečím, které cyklistům hrozí na silnicích denodenně, vypořádat Cookson? "Učinili jsme velké množství kroků k tomu, aby silniční závody byly bezpečnější. Trénujeme řidiče motocyklů a doprovodných vozů, aby věděli, jak mají fungovat vedle závodníků. Činíme bezpečnostní opatření, abychom měli i návštěvníky závodů v bezpečí," říká prezident UCI, který je v úřadě čtvrtým rokem a svůj post bude obhajovat ve volbě na konci září.

Cookson nicméně konstatuje, že úspěšnost změn nepřijde sama a je potřeba větší obezřetnost od všech učastníků provozu. "Samozřejmě silniční cyklistika probíhá ze své definice na silnici, takže je důležité, aby každý, kdo se o tento sport zajímá, věděl, jak se chovat. Na silnici se všichni musíme respektovat – cyklisté, řidiči i chodci," dodává britský funkcionář.

Je nám líto, video expirovalo.
Cookson: Rád bych vrátil zpět Závod míru pro elitní závodníky a pracujeme na tom

Cookson: Závod míru byl jako Tour de France. Rád bych ho obnovil

Prezident UCI se zastavil také u legendy – v dobrém i ve zlém –, kterou zůstává Závod míru. Podnik, který od roku 1948 spojoval Polsko a Československo (později i DDR), je v hibernaci už více než deset let. V současnosti se jezdí alespoň Závod míru juniorů i jezdců do 23 let.

Cookson by si obnovu někdější perly socialistické cyklistiky, kterou vyhráli Jan Veselý, Jan Smolík, Ján Svorada nebo Pavel Padrnos (a další), přál. "Když jsem vyrůstal, tak jsem o Závodu míru slyšel – šlo o socialistický ekvivalent Tour de France. V roce 1985 jsem přijel do tehdejšího Východního Německa a viděl jsem, jak velký závod to byl. Škoda, že už neexistuje," říká.

"Viděl bych ho rád znovu v jeho velké kráse," dodal s tím, že na obnově "plnohodnotného" Závodu míru pracuje. Zda se ale tento etapový závod někdy do seriálu cyklistických podniků vrátí, je krajně nejisté. A pokud ano, bude to už ve zcela jiné podobě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články