Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na útes v Peschici vyšplhal nejrychleji Gorka Izagirre

Peschici – Poslední etapu předtím, než se cyklisté budou drápat na Blockhaus, vyhrál v Peschici španělský závodník Gorka Izagirre. Nádherné městečko na skalním útesu vidělo jeho úspěšný nástup ze skupinky s Giovannim Viscontim a Luisem Léonem Sánchezem. Hlavní skupina za nimi dojela pohromadě a v růžovém tak stále zůstává Bob Jungels.

Gorka Izagirre
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandro Di Meo

Zatímco v sedmé etapě končili cyklisté ve městě s kuželovými střechami v Alberobello, etapa nadcházející měla svůj cíl v městě Peschici, které leží na skalním útesu. Peloton Giro d'Italia se tam zastavil počtvrté – k Danilu De Lucovi, Francu Pellizzottimu a Mateu Priamovi se mělo přidat další jméno. A všichni doufali, že půjde o Itala, neboť na Giru vůbec poprvé v historii pořadatelská země v prvních sedmi dnech neslavila vítězství.

Několik domácích závodníků bylo v početném úniku – Nicola Boem, Giovanni Visconti, Valerio Conti, Davide Villella a Kristian Sbaragli byli v myšlenkách italských tifosi. Početnost skupiny uprchlíků navíc mohla za to, že rozhodně nešlo o další ospalý den na Giru. Docházelo k nástupům a když cyklisté přejížděli jediný větší kopec dne Monte Sant'Angelo, i k pořádné vrchařské honičce.

Je nám líto, video expirovalo.
Osmou etapu Gira vyhrál po úniku Izagirre, vedení udržel Jungels

Vepředu byla obrovská kvalita (posiloval ji mj. i Luis Léon Sánchez), a i když se peloton snažil, nakonec mu došlo, že dnes André Greipel nebo Caleb Ewan sprintovat nebudou. V kopcovité pasáži závěrečných dvaceti kilometrů to zkoušel Visconti, kterého vynuloval krajan Conti, překvapit soupeře se snažili i Sánchez a Gorka Izagirre. 

Finálních 1,5 kilometru bylo v šestiprocentním stoupání a jako první do nich najel Conti. Jeho šance ale zhatilo podklouznutí v jedné ze serpentin. Contiho smůly využil Izagirre, který nastoupil a přes všechnu snahu svých soupeřů i odjel. V cíli ho ještě stíhal Visconti, bylo už ale pozdě.

"Visconti byl pravděpodobně mým největším soupeřem v boji o etapové vítězství. Dostal jsem šanci a jsem rád, že jsem ji využil," řekl Izagirre. Italové tak stále nemají etapové vítězství, Španělé se naopak poprvé radují.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa (Molfetta - Peschici, 189 km):

1. G. Izagirre (Šp./Movistar) 4:24:59, 2. Visconti (It./Bahrajn Merida) -5, 3. L. Sánchez (Šp./Astana) -10, 4. Battaglin (It./LottoNL), 5. Woods (Kan./Cannondale), 6. Pinot (Fr./FDJ), 7. Nibali (It./Bahrajn Merida), 8. A. Yates (Brit./Orica), 9. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 10. Jungels (Luc./Quick-Step) všichni -12, ...36. Hirt -26, 110. Schlegel (CCC) -9:37, 179. Bárta (Bora) -13:23.

Průběžné pořadí: 1. Jungels 38:21:18, 2. Thomas (Brit./Sky) -6, 3. A. Yates, 4. Nibali, 5. Pozzovivo (It./AG2R), 6. Dumoulin (Niz./Sunweb), 7. Quintana (Kol./Movistar), 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Amador (Kost./Movistar), 10. Pinot všichni -10, ...33. Hirt -6:43, 94. Schlegel -34:17, 179. Bárta -1:06:02. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články