Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Na Etnu se jako první vyšplhal Polanc. Růžový dres zůstává v QuickStepu, poveze jej Jungels

Etna – Na čtvrtou etapu Giro d'Italia, která závodníky vedla skrz lávová pole na svazích Etny, cílil Vincenzo Nibali či závodníci Astany, kteří chtěli vítězství věnovat zesnulému Micheleu Scarponimu. Na vrcholu Etny však nakonec slavil zcela jiný závodník – Jan Polanc ze stáje UAE Team Emirates. Favorité se na svazích sicilské sopky udrželi pohromadě, růžový dres přebírá od Fernanda Gavirii jeho týmový kolega Bob Jungels.

Jan Polanc
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Po třech úvodních dnech, ve kterých se sice stoupalo, ale nešlo je považovat za horské, přišel na Giru první vrchařský den. Osmnáct kilometrů před cílem čtvrté etapy závodu se vozovka zvedla a šlo se stoupat – a to na nejvyšší aktivní sopku Etnu. Jejího vrcholu dosahovali závodníci po 181 kilometrech jízdy pod sicilským sluncem.

V sázce bylo jak etapové vítězství, tak průběžné vedení v celém závodě (neboť od dosud vedoucího Fernanda Gavirii se žádné velké stoupání čekat nedalo). Čtvrtý závodní den tak znamenal první měření sil mezi velkými favority.

Nakonec jim ale vyfoukl vítězství jeden z uprchlíků Polanc. "Ve stoupání na Etnu to bylo hodně složité, vítr foukal proti. Slova nedokáží popsat, jak se nyní cítím," říkal dojatý Slovinec v cíli.

Jak etapa probíhala?

Peloton, ve kterém se z trojice Čechů držel už jen Jan Hirt, dojel na úpatí Etny se čtyřminutovým mankem na zbývající dvojici uprchlíků Polanka a Jacquese Janseho Van Rensburga. Kdo naopak už chyběl, byl odstoupivší Rohan Dennis, který po pádu z třetího dne trpí bolestmi hlavy.

Začaly nástupy. Dopředu vypálil domácí Paolo Tiralongo, jeho pokus ale rychle uhasl. Přesvědčivěji působilo zrychlení Pierra Rollanda – čtvrtého závodníka Gira 2014 –, který mohl ukončit dvouleté čekání stáje Cannondale-Drapac na vítězství ve WorldTour. Do cíle ale bylo ještě hodně daleko, 12 kilometrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Etně se do růžového oblékl Jungels

Menší katastrofou si mezitím procházel Mikel Landa, který po defektu musel měnit přední kolo a složitě se vracel do hlavní skupiny. Trvalo mu to několik kilometrů, ale nakonec se zpět k nejlepším dostal – ve stejnou chvíli, kdy se Landa do skupiny vrátil, odpadl z ní už definitivně Hirt, na kterého tempo bylo příliš vysoké.

Rolland pět kilometrů pod vrcholem uhasl, před favority zbýval jen Polanc s náskokem dvou minut a čekalo se na první výstřely Vincenza Nibaliho, Naira Quintany či Thibauta Pinota. Dopředu se ale na cestě obsypané sopečnými kameny nechtělo a Polanc, který na jaře na Etně trénoval, se ocital blíže a blíže etapovému vítězství.

Nakonec se to Polankovi povedlo – slovinský závodník stáje UAE Team Emirates získal svou druhou etapu na Giru poté, co se na čele závodu držel celý náročný den. Za ním zkoušel zrychlit Nibali, jeho nástup ale dokázali zlikvidovat domestici Movistaru. Další atak zkusil Ilnur Zakarin a vyrazil strojově dopředu. Na posledním kilometru už před sebou Polanka viděl, ale dostihnout jej nedokázal. V cíli na soupeře ztratil 19 vteřin.

Zakarin tedy dojel druhý za Polankem, a to o deset sekund před skupinkou favoritů, ve které žádné z velkých jmen nechybělo. To platí i v případě Boba Jungelse, který od svého týmového kolegy Gavirii převzal růžový dres. Giro tak má čtvrtého držitele maglia rosa za čtyři dny – tento by jej ale mohl udržet po delší dobu.

Jungels se minulý rok ujal průběžného vedení na Giru na tři etapy a i tehdy střídal v čele týmového kolegu, Gianlucu Brambillu. "Je to znovu úžasné, zase si beru růžový trikot od kamaráda z týmu. Abych řekl pravdu, dnes jsem to opravdu nečekal, protože to byl těžký kopec a je tady hodně dobrých vrchařů, ale docela jsem se zlepšil a jel jsem chytře. Giro je pro nás už teď úspěšné, zbytek je bonus," řekl čtyřiadvacetiletý Lucemburčan.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 4. etapa (Cefalú - Etna, 181 km):

1. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) 4:55:58, 2. Zakarin (Rus./Kaťuša) -19, 3. Thomas (Brit./Sky), 4. Pinot (Fr./FDJ), 5. Cataldo (It./Astana), 6. Dumoulin (Niz./Sunweb), 7. Jungels (Luc./Quick-Step), 8. A. Yates (Brit./Orica), 9. Mollema (Niz./Trek), 10. Nibali (It./Bahrajn Merida) všichni -29, ...44. Hirt (CCC) -4:57.

Průběžné pořadí: 1. Jungels 19:41:56, 2. Thomas -6, 3. A. Yates, 4. Nibali, 5. Pozzovivo (It./AG2R), 6. Quintana (Kol./Movistar), 7. Dumoulin, 8. Mollema (Niz./Trek-Segafredo), 9. Landa (Šp./Sky), 10. Pinot všichni -10, ...38. Hirt -6:00.

Uložit

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články