Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Cancellara: Ano, lékařskou výjimku jsem dostal. Pobodaly mě včely

Bern – Poslední týden sportovním světem rezonují úniky informací z databáze Světové antidopingové agentury (WADA), které publikuje hackerská skupina Fancy Bears. Zveřejňována jsou lékařská data světových sportovců, a to především udělené lékařské výjimky. Unikly i údaje švýcarského cyklisty Fabiana Cancellary, který na rozdíl například od Bradleyho Wigginse situaci nebagatelizuje. V prohlášení uvedl, že o dvě výjimky v letech 2011 a 2013 zažádal kvůli alergické reakci na včelí bodnutí.

Fabian Cancellara
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Přístup švýcarské legendy, která po sezoně ukončí svou dlouholetou a navýsost úspěšnou kariéru, se liší oproti postupu, který zaujal vítěz Tour de France z roku 2012 a nejúspěšnější britský olympionik Wiggins. Jeho případ přitom na pohled působí závažněji. V minulosti totiž zažádal o šest lékařských výjimek (ty jsou instrumentem, při kterém sportovec po schválení lékařskou komisí a orgány WADA může dostat lék, který je jinak na seznamu zakázaných látek), díky nimž měl jeho organismus lépe reagovat na pylové alergie.

Podivné je ovšem načasování jeho žádostí a aplikace injekcí kortizonu, které mu byly povoleny. Jednu z nich dostal několik dní před Tour de France 2011, kde po kolizi odstoupil, další pak o rok později těsně před tím, než jako první Brit nejprestižnější závod světa vyhrál. O třetí injekci zažádal, znovu jen několik dní před startem, na prahu Giro d'Italia 2013. Množí se tedy otázky ohledně načasování jeho žádostí  jak je možné, že na něj alergie působily vždy v průběhu vrcholu sezony, a ne na méně důležitých závodech.

Foto Fabiana Cancellary po alergické reakci
zdroj: treksegafredo.com

O účinku kortizonu (jde o injekci steroidního hormonu) se vedou diskuse. Mnozí se přiklánějí k tomu, že jde o nadmíru závažný lék, který by sportovci rozhodně užívat neměli. Německý cyklista Jörg Jaksche, který byl potrestán v nultých letech za doping, uvedl, že účinnost kortizonové injekce podle něj odpovídá z 50 procent účinnosti EPA či krevních transfuzí.

Systém lékařských výjimek nepůsobí transparentně

Nutno ovšem říci, že se sportovci žádající o výjimky nedopustili ničeho, co by překračovalo nastavená antidopingová pravidla. Spíše jde o to, nakolik se jedná o transparentní systém, potažmo zda by se takto "nemocní" sportovci měli se svými diagnózami vůbec účastnit vrcholového sportu. Jedná se o jakési šedé pásmo cyklistiky. Závodníci nejdou za hranici pravidel, zároveň ale mohou díky výjimce získat výhodu nad konkurencí.

Wiggins situaci nejprve odmítl s tím, že nejde o nic nového – v jeho autobiografii Můj čas přitom o žádných injekcích nepadne ani slovo. Britský jezdec navíc závodil v té době za Team Sky, který se pyšní politikou "žádných injekcí" a celkově svou "nulovou tolerancí dopingu".

To je ovšem diskutabilní, a to už vzhledem k někdejšímu angažmá lékaře s dopingovou minulostí Geerta Leinderse či pozitivnímu testu jednoho ze závodníků této stáje Jonathana Tiernana-Lockeho. Wiggins se po počátečním mlžení rozhodl na toto téma podstoupit rozhovor pro stanici BBC, který bude zveřejněn v neděli.

Zdroj
ČT sport, Cycling News, treksegafredo.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články