Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Kreuziger se raduje z premiérového českého titulu

Kyjov – Roman Kreuziger ukončil dlouhé čekání na český mistrovský titul. Závodník Tinkoff-Saxo předvedl rozhodující nástup zhruba 3 km před cílem, kdy ujel dvojici Zdeněk Štybar a Juraj Sagan a svůj náskok uhájil až do finiše. Bratr slavnějšího Petera Sagana si nakonec dojel pro slovenský titul. Pro český bronz si za celkově čtvrtým Peterem Saganem dojel Martin Hunal.

Trojice nejlepších - Kreuziger, Štybar, Hunal
zdroj: ČTK autor: Zehl Igor

Kreuziger přes své prvenství nemá na rozdíl od vítěze čtvrteční časovky Leopolda Königa ještě jistotu účasti na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Český svaz cyklistiky uzavře nominaci během dnešního odpoledne.

Přes dvě třetiny více než 185 kilometrů dlouhého závodu, který se jel na devět okruhů o délce 20,6 kilometru se startem a cílem v Kyjově, strávila v čele sedmička uprchlíků Michael Kolář, Erik Baška, Jan Kovář, Jonáš Vojtěch, Martin Boubal, Václav Nežerka a Petr Swaczyna.

Ti měli ještě po šesti okruzích více než pět minut k dobru, pak se v sedmém kole utrhla trojice Kolář, Baška a Kovář, ale tou dobou již František Sisr tahal na zteč peloton, v níž byly i hlavní hvězdy závodu.

"V jednu chvíli to vypadalo beznadějně, když ta skupina v čele vedla skoro o osm minut, ale František Sisr tam odvedl skvělou práci, pak pracoval výborně i Peter Sagan," řekl Kreuziger. V předposledním kole vyrazil Kreuziger vpřed, za ním Hunal se Štybarem, vítěz loňského závodu ze Žiliny Peter Sagan a jeho starší bratr Juraj. V nástupu do posledního okruhu už měli manko pouhých 20 vteřin a záhy dotáhli trio uprchlíků. 

Když za to vzal Peter Sagan, tak měl v háku svého bratra a Kreuzigera. Já jsem musel přeskakovat ještě jednoho cyklistu. Desetimetrovou mezeru se mi nepodařilo dotáhnout," řekl jeden ze spolufavoritů Jan Bárta, český mistr z roku 2013. "Ten moment mi trochu řízl nohy. A v posledním kopci mě chytly křeče, takže se mi už jen podařilo dojet skupinku přede mnou," dodal osmý muž absolutního pořadí v mistrovském závodu.

Peter Sagan pomohl Jurajovi dotáhnout se na úplné čelo, dopomohl tak svému sourozenci ke slovenskému titulu, neboť sám se držel zpět. "Jsem nesmírně rád, že se mi podařilo dosáhnout na životní výsledek. Ve většině závodů totiž jen plním roli pomocníka," radoval se ze slovenského titulu Juraj Sagan.

O tom českém rozhodl Kreuzigerův nástup do závěrečného stoupání, který nikdo nezachytil. Kreuziger dojel do cíle v čase 4:45:17, Juraj Sagan zaostal o čtyři sekundy, stejně jako Štybar. "Chtěl jsem něco vymyslet už v dlouhém kopci. Ale Zdeněk Štybar byl nalepený na mém zadním kole. Tak jsem využil jeho zaváhání dva kilometry před cílem, kdy se otočil na Juraje Sagana," řekl Kreuziger.

"Musel jsem něco zkusit, i když jsem nevěděl, zda to vyjde. Při cílovém spurtu na dlažebních kostkách by byl Štybar favoritem. Měl jsem z něj obavy," přiznal Kreuziger. "Roman závodil od začátku agresivně, byla z něj patrná chuť vyhrát. Tu jsem měl také, ale jeho tým měl převahu. V posledním kopci mě chytly křeče. Na jeho poslední nástup jsem už nebyl schopen zareagovat," konstatoval Štybar.

Kreuziger se navzdory prvenství nedostal do kvarteta, které bude reprezentovat českou silniční cyklistiku na olympijských hrách v Riu. Důvodem je jeho náročný program, protože by měl letos ještě vedle Tour de France startovat i na Vueltě. "Nezbývá tam prostor na to, abych se připravil na olympiádu. S rozhodnutím jsem srovnaný. S trenérem Tomášem Konečným jsme na toto téma hovořili už dva měsíce," poznamenal Kreuziger.

Společné mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice - závod s hromadným startem (185,4 km):

Muži elite - absolutní pořadí: 1. Kreuziger (Tinkoff) 4:45:17, 2. J. Sagan (SR/Tinkoff) -4, 3. Štybar (Etixx-Quick-Step) -4, 4. P. Sagan (SR/Tinkoff) -45, 5. Hunal (Whirlpool-Author) -52, 6. Vakoč (Etixx-Quick-Step), 7. Polnický (Verva Activejet) oba -1:04, 8. Bárta (Bora-Argon 18) -1:55, 9. Bucháček (Whirlpool-Author) -1:57, 10. Turek (Cycling Academy) -2:04.

Jezdci do 23 let: 1. Schlegel (Klein Constantia) 4:47:54, 2. Ťoupalík (Beobank-Corendon) -4, 3. Kukrle (Whirlpool-Author) -13. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články