Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

König: Bylo mi jasné, že pokud vyhraju, tak to bude o kousek

Hodonín - Republikovým šampiónem v časovce se stal Leopold König. Závodník elitní stáje Sky za sebou nechal všechny soupeře. Vítězstvím si zajistil účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro, přestože měl v této sezoně čtyřměsíční závodní výpadek kvůli potížím s kolenem a do pelotonu se vrátil až před polovinou června při podniku Kolem Švýcarska. 

Leopold König
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

König končil závod evidentně vyčerpaný. Dal do něj všechno. "Jel jsem si projet tu trať a věděl jsem, že tím horkem bude extrémně těžká. Věděl jsem, že dnes budu hodně trpět, protože jsem byl po Švýcarsku nemocný a celou noc jsem prokašlal. Ráno jsem si říkal, že jediné, jak to můžu udělat, tak jet srdcem a hlavně si to užít," svěřil se König novinářům se svým receptem na úspěch.

Tušil, že boj o vítězství bude hodně tuhý. "Bylo mi jasné, že pokud vyhraju, tak to bude o kousek. Nebo o dvě minuty, když Honzu Bártu něco postihne, sleze a půjde někam do pole. Bylo to o fous, s čímž jsem počítal. Chtěl jsem si proto rozvrhnout síly, ale v tom vedru to ani nejde. Člověk vůbec neví, jak bude tělo reagovat. A poslední úsek zpátky byl strašně těžký, tam trpěli asi všichni," přemítal König.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková vyhrála MČR v časovce, König pojede do Ria

Nominaci do Ria má po dnešku jako jediný ze silničářů už zcela jistou. "Jeden z nás nakonec nepojede, to je zcela jasná věc. A já jsem rád, že to vyšlo takhle napřímo, protože nikdo to nemá vyloženě jisté. Snad se to teď otočí a sezona nabere jiné obrátky," přeje si osmadvacetiletý závodník.

Bárta pátý titul v řadě nezískal

Nejlepší domácí časovkář posledních let Jan Bárta přišel o úspěšnou šňůru v podobě čtyř titulů v řadě z mistrovství republiky. Nezajistil si tak účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Na zklamání však jako otec dvouměsíčního dítěte rychle zapomněl.

"Na začátku jsem jel hodně rychle, asi jsem tam mohl ubrat... Mám pocit, že mi jde forma nahoru, ale asi tam něco chybí. Možná je to i tím, že jsem do neděle závodil ve Slovinsku nadoraz. Mohu ale říci, že jsem spokojený, není to zklamání. Mám už čtyři tituly. A těch osm vteřin? Jsou důležitější věci na světě, například to, že mám doma zdravé dítě," řekl Bárta.

Vědomí toho, že se jede o olympiádu, ho nesvazovalo. "Nervy to byly spíše proto, že tady jedu vlastně doma, na člověka je o něco větší tlak a je tu spousta fanoušků. Všechny jsem zdravil a nemohl jsem se pomalu ani pořádně chystat a rozjíždět, protože tu byla spousta známých a všichni si chtěli povídat. Ale cyklistika se dělá pro lidi a tak to musíme i brát, to je na tom to hezké," dodal jezdec druhodivizní německé stáje Bora-Argon 18.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články