Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Šampion Nibali v horách vystoupal k vítězství na Giru

Sant'Anna di Vinadio (Itálie) - Vincenzo Nibali během dvou závěrečných horských etap Giro d'Italia dokázal to, co zřejmě všichni už měli za nemožné, a je podruhé vítězem závodu. Na jeho nástup ve dvacáté etapě nedokázal najít odpověď dosavadní lídr Esteban Chaves, který v celkovém pořadí skončí druhý. Poslední místo na pódiu patří Alejandru Valverdovi. Vítězem posledního vrchařského testu je Rein Taaramäe, který byl nejsilnější ze skupiny uprchlíků.

Vincenzo Nibali
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Kalamita v celkovém pořadí, kterou si závodníci prošli v předchozí etapě, předurčila scénář pro poslední horský test. Esteban Chaves sice závod vedl, měl ale pouze 44 vteřin náskoku na Vincenza Nibaliho. Zcela bez šance ještě nebyli ani Steven Kruijswijk či Alejandro Valverde. Na programu dne byly tři jedničky, z nichž ta závěrečná na Colle della Lombarda měla celý závod rozhodnout.

Peloton pustil v úvodu početný únik s Reinem Taaramäem, Mikelem Nieve či Tanelem Kangertem. Společně si vytvořili až jedenáctiminutový náskok a brzy bylo zřejmé, že se pojedou dva závody  jeden o etapu, druhý o celkové vítězství. Z úniku se v klíčovém stoupání jako nejsilnější ukázal Taaramäe, jenž etapovým triumfem aspoň trochu spravil chuť svému týmu Kaťuša, který přišel v předchozí etapě o svého lídra Ilnura Zakarina. 

Za ním se ale rozhodovalo o celém Giru. Nibali plně vytěžil síly svých pomocníků Jakoba Fuglsanga a Michela Scarponiho, a poté jakmile si dvojnásobný vítěz Gira vystoupil při průjezdu lyžařskou stanicí Isola 2000, nastoupil. Chaves se s ním zpočátku dokázal držet, poté mu ale došly síly a rychle začal ztrácet. Poměrně lehce přes něho šel Alejandro Valverde i kolumbijský krajan Rigoberto Urán.

Při přejezdu horského sedla měl Nibali k dobru 55 sekund a už se virtuálně dostal do růžového. Závěr dne mu přitom navýsost svědčil  nejprve technický sjezd po úzké cestě, a poté prudký výstup, kde přidal ještě další čas na vyčerpaného Chavese. Jeho vítězství na letošním Giru se může řadit mezi nejepičtější triumfy na Grand Tour v posledních letech. V pátek byl Ital podle všech prakticky vyřízený a bez šance bojovat byť jen o pódium. Nyní slaví svůj další velký triumf. Na vítězné pódium ho doprovodí druhý Chaves a třetí Valverde.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 20. etapa (Guillestre - Sant´Anna di Vinadio, 134 km):

1. Taaramäe (Est./Kaťuša) 4:22:43 hod., 2. Atapuma (Kol./BMC) -52, 3. Dombrowski (USA/Cannondale) -1:17, 4. Nieve (Šp./Sky) -4:12, 5. Foliforov (Rus./Gazprom) -4:36, 6. Nibali (It./Astana) -6:44, 7. Valverde (Šp./Movistar), 8. Urán (Kol./Cannondale) oba -6:57, 9. Visconti (It./Movistar) -7:46, 10. Majka (Pol./Tinkoff) -8:06.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 82:44:31, 2. Chaves (Kol./Orica) -52, 3. Valverde -1:17, 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -1:50, 5. Majka -4:37, 6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -8:31, 7. Urán -11:47, 8. Amador (Kost./Movistar) -13:21, 9. Atapuma -14:09, 10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -16:29.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články