Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Růžový dres po náročném dni obléká Jungels, Landa odstoupil

Sestola (Itálie) - Bob Jungels je novým lídrem Giro d'Italia poté, co odpadl dosavadní vedoucí muž pořadí Giancluca Brambilla. Na čele závodu má náskok 26 vteřin na druhého Andreye Amadora. Etapu vyhrál člen dopoledního úniku Giulio Ciccone z domácí stáje Bardiani. V závodu už nepokračuje Mikel Landa, který v průběhu etapy odstoupil ze zdravotních důvodů.

Bob Jungels (vlevo) s Gianlucou Brambillou
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Zennaro

Desátý závodní den začal šokem pro všechny, kteří závod sledují. Jeden z favoritů Gira Mikel Landa totiž v úvodních stoupáních začal nabírat ztrátu a nacházel se hluboko za pelotonem. Důvodem byly žaludeční potíže, jež se u španělské jedničky týmu Sky objevily během noci. Landa se ještě chvíli pokoušel o návrat do pelotonu, brzy ale své snažení vzdal a ze závodu odstoupil. Španěl byl po obstojné časovce na dobré cestě v celkovém pořadí, s Girem se ale musel neslavně rozloučit.

V etapě se mezitím vytvořil velký únik s jmény jako Georg Preidler, Giulio Ciccone, Damiano Cunego nebo Stefano Pirazzi. V předposledním stoupání na Plan del Falco se ovšem skupina začíná drolit - Preidler pokračoval sám, zezadu se ho snažili dostihnout menší skupinky závodníků. Peloton mezitím pokračoval se čtyřminutovým mankem, na jeho čele se pohybovali většinu času jezdci Etixxu-QuickStep, kteří pracovali pro lídra závodu Gianlucu Brambillu.

Situace se změnila, když si tvoření tempa v hlavní skupině přivlastnili závodníci Astany. Okamžitě začali odpadat slabší jezdci včetně Toma Dumoulina, soustavný tlak ovšem záhy byl příliš i na Brambillu, který ztrácel průběžné vedení. Na vrcholu stoupání už z hlavního pole zbývalo zhruba patnáct jezdců. Následoval sjezd a sedm kilometrů pravidelného výstupu na cílové Sestolo.

V úniku Ciccone z domácí stáje Bardiani předjel Preidlera a po odvážném výkonu slaví debutové vítězství na Giru, které je zároveň jasně největším úspěchem jeho kariéry. Za ním se nečekalo - ve sjezdu odjel třetí muž závodu Andrey Amador a snažil se vyvinout tlak na konkurenci. Jeho nástup byl hrozbou pro všechny favority, neboť povážlivě odjížděl a virtuálně už byl v růžovém. Kostaričan svůj pokus dotáhl, ale najel na skupinu jen pár vteřin. Růžový dres tak od Brambilly přebírá jeho týmový kolega Bob Jungels, který přijel spolu s favority. Amador je druhý s bezmála půlminutovou ztrátou.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 10. etapa (Campi Bisenzio - Sestola, 216 km):

1. Ciccone (It./Bardiani Valvole) 5:44:32, 2. Rovnyj (Rus./Tinkoff) -42, 3. Atapuma (Kol./BMC) -1:20, 4. Brown (USA/Cannondale) -1:53, 5. Cunego (It./Nippo) -2:04, 6. Amador (Kost./Movistar) -2:10, 7. Visconti (It./Movistar), 8. Valverde (Šp./Movistar), 9. Chaves (Kol./Orica), 10. Fuglsang (Dán./Astana) všichni -2:11.

Průběžné pořadí: 1. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) 40:19:52, 2. Amador -26, 3. Valverde, 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -50, 5. Nibali (It./Astana) -52, 6. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -1:11, 7. Majka (Pol./Tinkoff) -1:44, 8. Fuglsang -1:46, 9. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:08, 10. Chaves -2:26.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články