Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Brambilla slaví dvakrát - vyhrál etapu a drží také růžový dres

Foligno - Gianluca Brambilla zvítězil v osmé etapě Giro d'Italia a díky svému náskoku se oblékl do růžového dresu průběžného lídra. Ten drží o třiadvacet vteřin před druhým Ilnurem Zakarinem. Dosavadní vedoucí závodník Tom Dumoulin odpadl na klíčovém stoupání Alpe di Poti a před zítřejší časovkou výrazně ztratil.

Giro d'Italia
zdroj: ČTK/AP autor: Claudio Peri

Osmá etapa z Foligna do Arezza jako by byla zamýšlena jako reklama na tradiční cyklistickou Itálii. Peloton projížděl vesničkami, které pamatují římskou říši, a jezdci se pohybovali zčásti na prašných cestách, jež jsou upomínkou na pionýrské časy cyklistických závodů. Pro lídra závodu Toma Dumoulina bylo ovšem na trati důležité něco jiného - do silného třináctičlenného úniku se totiž dostal i domácí Gianluca Brambilla, který na čelo závodu ztrácel jen necelé dvě minuty a mohl tak ohrozit Dumoulinovo vedení. Tým Giant-Alpecin tak musel jet velmi rychlé tempo a doufat, že se podaří únik před cílem dostihnout.

Klíčovým odpočátku měl být desetikilometrový výstup na Alpe di Poti s průměrem 6,5 procenta. Na něm se nachází zmíněné prašné pasáže s dírami a malými kamínky, které dohromady tvoří více než polovinu stoupání a na nichž snadno může dojít k defektu. Navíc jde o nepravidelné stoupání s místy, která šplhají až ke čtrnácti procentům. 

Sport
zdroj: ČT4

V oblacích prachu ujížděl záhy ve stoupání z úniku Brambilla - zřejmě v naději, že by se v cíli mohl obléct do růžového; v pelotonu se ovšem také na nic nečekalo. Hned na úpatí zaútočil Alejandro Valverde, kterého se udržela jen malá skupinka jezdců. V ní byli všichni favorité s výjimkou Dumoulina, který ztrácel své vedení a propadal se pořadím.

Dumoulin si zřetelně vybíral svůj krizový moment, kdy ho předjížděli jezdci, kteří se s ním jindy nemohou vůbec měřit. Na vrcholu Alpe di Poti zbývalo do cílového Arezza osmnáct kilometrů technického sjezdu a Dumoulin na Valverdeho skupinu ztrácel minutu a čtvrt. Na čele stále ujížděl Brambilla, jehož etapové vítězství bylo už blízko a ze stolu nebyl ani jeho posun do růžového.

Brambilla mohl nakonec v cíli skutečně slavit, a to dvojnásobně - etapový triumf uhájil komfortně před druhým kolegou z úniku Matteem Montagutim, růžový dres pak po osmém závodním dni drží o třiadvacet vteřin před v pořadí nejvýše postaveným závodníkem z Valverdeho skupiny Ilnurem Zakarinem. Dumoulin dorazil s mankem další minuty a čtvrt.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 8. etapa (Foligno - Arezzo, 186 km):

1. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) 4:14:05, 2. Montaguti (It./AG2R) -1:06, 3. Moser (It./Cannondale) -1:27, 4. Venter (JAR/Dimension Data) -1:28, 5. De Marchi (It./BMC) -1:33, 6. Valverde (Šp./Movistar), 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL), 8. Landa (Šp./Sky), 9. Chaves (Kol./Orica), 10. Zakarin (Rus./Kaťuša) všichni -1:41.

Průběžné pořadí: 1. Brambilla 33:39:14, 2. Zakarin -23, 3. Kruijswijk -33, 4. Valverde -36, 5. Nibali (It./Astana) -45, 6. Chaves -48, 7. Urán (Kol./Cannondale) -49, 8. Majka (Pol./Tinkoff), 9. Pozzovivo (It./AG2R) oba -54, 10. Landa -1:03. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články