Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Peklo severu před startem. Paříž-Roubaix nabídne souboj Štybara se Saganem

Praha – Už v neděli odstartuje 114. ročník legendárního jednorázového cyklistického závodu Paříž-Roubaix. K favoritům tzv. Pekla severu patří i Zdeněk Štybar. Nejslavnější jarní klasiku nemine ani končící Fabian Cancellara. Hlavním aspirantem na první místo bude slovenský mistr světa Peter Sagan. Přímý přenos sledujte od 10:30 ČT sport a našem webu. Komentářem provede Tomáš Jílek, sekundovat mu budou Petr Benčík a Lubor Tesař.

Štybar dojel v cyklistickém monumentu Kolem Flander osmý, loni v drsné klasice Paříž-Roubaix skončil druhý, ve spurtu těsně podlehl Johnu Degenkolbovi, který letos na startu kvůli zranění nebude. Štybarovi závod sedí a jeho výkony mají stoupající tendenci. Postupně byl šestý, pátý, loni stříbrný.

Chybět nebude ani Cancellara. "Ten oznámil, že letošní sezona bude jeho poslední, takže uvidíme pravděpodobně jeho poslední souboj s Tomem Boonenem, což jsou dvě ikony posledních minimálně deseti let," řekl Jílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: V neděli startuje Paříž-Roubaix

Na dlouhých úsecích dlažebních kostek mohou potkat problémy i ty nejlepší z nejlepších. Přesto, že se jezdí na speciálních kolech vyvinutých právě pro závod a neustálé nekončící otřesy.

Loni třeba naštvaně odhodil rozbitý bicykl do pole Peter Sagan, mistr světa a vítěz nedávného závodu Kolem Flander, který si letos bude chtít rozhodně napravit chuť. Loňský ročník zaujal svojí nebývalou vyrovnaností, když na cílový velodrom v Roubaix vjíždělo pospolu sedm cyklistů. Letos má náročnost trati ještě zvýšit nepříjemné počasí.

Peloton na trati Paříž-Roubaix
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

"Je možné, že start bude posunut o deset minut dopředu, pokud bude opravdu hodně deštivo. Pak je tu problém s loňským incidentem na železničním přejezdu," připomněl Jílek moment z ročníku 2015, kdy několik cyklistů z přední části pelotonu nerespektovalo stažené závory na přejezdu u Wallers zhruba 87 kilometrů před cílem, prokličkovali mezi nimi a jeli dál. Vysokorychlostní vlak projel jen pár sekund poté, co koleje opustil poslední z nich. Pořadatelé chtějí upravit start slavné jarní klasiky tak, aby peloton tentokrát "nepotkal" žádný vlak.

Podobné jednání se trestá diskvalifikací, pořadatelé ale čelní skupinu jen zpomalili a nechali jezdce, které vlak zdržel, vedoucí závodníky dostihnout. Počínání cyklistů se nelíbilo ani Mezinárodní cyklistické unii, francouzské dráhy tehdy podaly trestní oznámení na neznámé osoby. "Organizátoři se tomu potrestání vyhnuli. Zůstalo to bez viníka," uvedl Jílek.

"Teď by se mělo startovat v 10:40. Záleží to na počasí (které ovlivní rychlost pelotonu). Když budou špatné podmínky, odstartujeme v 10:30, když bude krásně, tak v 10:50," uvedl ředitel závodu Thierry Gouvenou.

Jílek přislíbil, že nedělní televizní program doplní i pohledy do minulosti. "Tenhle závod nabídl ve své stodvacetileté historii spoustu zajímavých příběhů. Organizátoři Tour de France v posledních dvou letech zařadili některé sektory po dlážděných kostkách i do itineráře Staré dámy. V roce 2014 si např. vedl skvěle na kostkách Vincenzo Nibali," připomněl Jílek.

Vedle závodu Paříž-Roubaix letos ČT sport a náš web odvysílá v přímých přenosech i nejstarší klasiku Lutych-Bastogne-Lutych. "Ale bude to letos i Tour de France, závod z olympijských her, sestřihy z Vuelty," zdůraznil Jílek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články