Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi nakročí do světového šampionátu dráhařů s medailovými nadějemi

Londýn - S medailovými ambicemi vstoupí do mistrovství světa dráhařů, které je na programu od středy do neděle na olympijském velodromu v Londýně, osmička českých cyklistů. Ve výpravě je i poslední česká dráhová mistryně světa z roku 2013 v bodovacím závodě Jarmila Machačová. Naděje na úspěch živí i stříbrní medailisté v bodovacím závodu dvojic z roku 2014 Martin Bláha s Vojtěchem Hačeckým. Přímý přenos mistrovství světa v dráhové cyklistice sledujte od 19:55 na ČT sport nebo na našem webu. 

Ilustrační foto

"Před rokem jsme vyšli na světovém šampionátu ve Francii medailově naprázdno. Rádi bychom výsledek napravili," řekl šéftrenér českých dráhařů Svatopluk Buchta. Na nejlepší výsledek před rokem dosáhli Bláha s Hačeckým, kteří skončili v madisonu šestí. Letos ovšem přibudou mezi jejich soupeře i šampioni z roku 2008 Mark Cavendish a Bradley Wiggins, kteří se na dráhu vracejí ze silnice.

Mistrovství světa bude současně posledním závodem dvouleté olympijské kvalifikace. Naděje na letenky do Ria de Janeiro už zůstala z českých dráhařů pouze sprinterům Adamu Ptáčníkovi a Pavlu Kelemenovi, kteří se drží v dlouhodobém bodování mezi devítkou postupujících. Mistr Evropy v keirinu Kelemen si zatím drží i kvalifikační místo v této disciplíně. Ve vytrvalostních závodech i mezi ženami už české naděje na olympijský start padly.

"V možnostech Kelemena je dostat se mezi osm nejlepších ve sprintu i v keirinu. Spoléháme na jeho kvality," dodal Buchta, který stejně nadějně vidí i vyhlídky Tomáše Bábka a Robina Wagnera v závodě na kilometr s pevným startem. Nejzkušenějším cyklistou v české výpravě je osmatřicetiletý Martin Bláha, který bude startovat už na patnáctém mistrovství světa.

V madisonu vybojoval dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili. Premiéru absolvoval v anglickém Manchesteru v roce 2000, kde byl členem stíhacího kvarteta, které skončilo šesté. S výjimkou roku 2013, kdy byl nemocen, startoval Bláha od roku 2000 na všech šampionátech. "Jsme si vědomi toho, že proti nám budou stát věkově mladší soupeři. Závod dvojic je ale o taktice, chytrosti a umění prosadit se v bodovacích spurtech. A také o štěstí být v pravý okamžik v rozhodujícím úniku. Připraveni jsme dobře, pokud se k nám přikloní i další faktory, tak můžeme naši sbírku úspěchů rozšířit," věří Bláha. Po třech letech se představí na mistrovství světa Ondřej Vendolský, který bude startovat ve scratchi. 

Nominace českých dráhařů na mistrovství světa:

Adam Ptáčník, Pavel Kelemen (oba sprint a keirin), Robin Wagner, Tomáš Bábek (oba 1 km s pevným startem), Martin Bláha (bodovací závod, madison), Vojtěch Hačecký (madison), Ondřej Vendolský (scratch), Jarmila Machačová (scratch, bodovací závod).


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články