Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Náročný horský finiš chytře zvládl Intxausti. Favorité dojeli pospolu

Campitello Matese (Itálie) – Španělský závodník stáje Movistar Beňat Intxausti zvítězil v osmé etapě závodu Giro d'Italia. V závěrečném stoupání na Campitello Matese měl více sil než druhý Mikel Landa (Astana) a třetí Sebastian Reichenbach (IAM Cycling). Pospolu dojeli favorité na celkové pořadí, které dovedl na čvrté příčce do cíle Fabio Aru. Růžový dres tak nadále drží Alberto Contador, Roman Kreuziger je s minutovým odstupem šestý.

Beňat Intxausti
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Osmá etapa zavedla závodníky na skutečně již horský vrchol Campitello Matese, který se tyčí ve výšce 1430 metrů. Šlo zároveň o prémii první vrchařské kategorie, na cestě k ní navíc museli jezdci přejet i přes jednu z "dvojek". Poprvé v závodě se ukázal kolumbijský vrchař Betancur, který se ocitl v úniku spolu s Kruijswijkem a Vandewallem. Za touto trojicí se před závěrečným výstupem nacházela menší skupina pronásledovatelů s Reichenbachem, Zakarinem či Niemecem (+1:30). Astanou vedený peloton ztrácel zhruba pět minut.

Po kilometru a půl se ze sedla zvedl Betancur a snažil se nastoupit, mnohem hbitější byl ale Kruiswijk a kolem svého kolegy z úniku se prohnal podivuhodně lehce. Přibližovala se k němu však spolupracující dvojice Reichenbach, Intxausti – nakonec se přes něho 4 km před vrcholem přehnala. V pelotonu stále držela vysoké tempo Astana pro svého lídra Arua a postupně stahovala uprchlíky. Contador s Portem se drželi nablízko, naopak Urán byl skryt hluboko ve startovním poli.

V pelotonu nastaly hrátky celkových favoritů. První atak spustil Aru, ale Porte, Contador i Urán stačili zareagovat. Contadorovi nicméně Italův útok otrhal všechny pomocníky včetně Kreuzigera – to ostatní k sobě alespoň jednoho jezdce měli. Na čele si mezitím jel pro triumf už osamocený Intxausti, který ve stoupání setřásl svého společníka Reichenbacha. Své vítězství si za celodenní práci zasloužil. Za ním skončil s dvacetivteřinovým odstupem Landa, ještě o deset sekund za ním dojel Reichenbach.

Za Intxaustim v závěru podruhé zkusil odjet Aru, znovu neúspěšně, stejně tak se nevedlo Portemu. Favorité tak dokončili závod společně, přes cílovou čáru je převedl čtvrtý Aru. Na vítěze ztratili 35 vteřin. "Jsem moc šťastný, protože včera a dnes to bylo hodně náročné. Věděl jsem, že Aru dneska zaútočí. Richie a Fabio si přijeli na Giro pro vítězství, ale já byl navzdory svému pádu schopen zareagovat," pochvaloval si Contador.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 8. etapa Fiuggi - Campitello Matese (188 km):

1. Intxausti (Šp./Movistar) 4:51:34, 2. Landa (Šp./Astana) -20, 3. Reichenbach (Švýc./IAM Cycling) -31, 4. Aru (It./Astana), 5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 6. Porte (Austr./Sky), 7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step), 8. Cataldo (It./Astana) všichni -35, 9. Cunego (It./Nippo), 10. Caruso (It./BMC Racing) oba -45, ...14. König (Sky) -53, 19. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) -1:11, 106. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -19:48.

Průběžné pořadí: 1. Contador 32:40:07, 2. Aru -4, 3. Porte -22, 4. Cataldo -30, 5. Landa -42, 6. Kreuziger -1:00, 7. Visconti (It./Movistar) -1:16, 8. Urán 1:24, 9. Caruso -1:34, 10. Amador (Kost./Movistar) -1:38, 11. König -1:44, ...110. Vakoč -1:18:52. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články