Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

V Táboře startuje cyklokrosové MS. Nash se požene za medailí

Tábor - Znovu po pěti letech a potřetí za posledních patnáct let se v Táboře utká cyklokrosová elita na mistrovství světa. Celkově pátý šampionát na české půdě se musí obejít bez trojnásobného mistra světa a obhájce loňského zlata z Hoogerheide Zdeňka Štybara. Prapor českých barev by však měl být přesto hodně vysoko - v závodě žen bude jednou z hlavních favoritek na titul Kateřina Nash. Dnes se jede ještě závod juniorů, kde ovšem žádné medailové naděje z českého pohledu nejsou. Všechny závody vysílá v přímém přenosu ČT Sport a náš web. Kompletní program vysílání najdete zde.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

"Kdo to sleduje, tak ví, jak jsou na tom junioři. Jezdcům do 23 let vcelku vyšly poslední dva závody, u žen to samé. Máme Katku Nash, které se daří, ale máme i Mikuláškovou a Havlíkovou, které mohou překvapit nějakým pěkným umístěním. U mužů to bude velký otazník," řekl reprezentační trenér Stanislav Bambula. Na závody před českými fanoušky se těší. "Doma je doma. Věřím, že budu spokojený i po víkendu. A spokojený budu za jakýkoliv úspěch," prohlásil Bambula.

Mezi ženami je situace otevřená

Sedminásobnou šampionku Marianne Vosovou z Nizozemska, která opanovala posledních šest MS v řadě, údajně trápí zánět podkolenní šlachy. O to větší může být šance zkušené Nash. "Detaily neznám, není to nic pod mojí kontrolou. Ale určitě to nijak nepodcením a spíše budu připravená na možnost, že Marianne vystřelí dopředu jako vždycky," řekla Nash.

Tomáš Jílek o Kateřině Nash:

"Na rozdíl od našich mužů nemá úplně ráda sníh a led. Trošku si přeji, aby v hlavním městě českého cyklokrosu nebyly silné mrazy. Ale po té, co předvedla ve světovém poháru a dalších závodech, je určitě naší největší medailovou nadějí."

Okruh favoritek je širší: loni stříbrná Italka Eva Lechnerová, světová jednička Sanne Cantové (Belgie), Britka Helen Wymanová, jež loni dosáhla na bronz, Pauline Ferrandová-Prevotová (Francie) či Američanka Katherine Comptonová, která má z MS tři stříbra a jeden bronz, ale na titul zatím marně čeká.

"Lechnerová vyhrála poslední SP, má obrovskou formu, určitě jedna z favoritek. Cantová má skvělou sezonu, vyhrála asi nejvíce závodů ze všech. Mladá, dravá, umí se dobře připravit na velké akce. Prevotová je mistryní světa na silnici, což vzbuzuje respekt. Také ona ukazuje na posledních pár závodech, že má skvělou fazonu. Musí se počítat i s Helen a Katie," zdůraznila Nash.

V juniorské kategorii letos nelze očekávat velké české výsledky. Na startu bude pětice Březina, Jelínek, Kunt, Matějček, Vojíř.

Program MS v cyklokrosu v Táboře:

Sobota 31. ledna:

11:00 junioři (Březina, Jelínek, Kunt, Matějček, Vojíř),

14:00 ženy (Havlíková, Mikulášková, Nash, Nosková, Štěpánová).

Neděle 1. února:

11:00 jezdci do 23 let (Nipl, Schubert, Skála, Ťoupalík, Vrána),

14:00 muži elite (Bína, Boroš, Lasák, Paprstka, Petruš, Šimůnek).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články