Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Štybar po zranění nebude startovat na domácím cyklokrosovém MS

Lovaň (Belgie) - Zdeněk Štybar nebude obhajovat titul mistra světa v cyklokrosu na domácím šampionátu v Táboře. Operované pravé rameno, v němž si v polovině října potrhal vazy, mu to nedovolí. O čtvrté cyklokrosové zlato v kariéře měl Štybar v Táboře bojovat 1. února.

Osmadvacetiletý cyklista se v posledních letech naplno věnuje silničním závodům, ale když si letos v únoru odskočil do terénu, opět porazil cyklokrosové specialisty. V polovině října při závodu v Belgii si však při pádu poranil rameno a následky nestihl doléčit. Šampionát na jihu Čech je pro něj příliš brzy. "Pomalu mi tečou slzy, když to mám vyslovit, ale v Táboře nepojedu," oznámil Štybar po zátěžových testech v belgické Lovani.

"Jsem z toho vážně moc zklamaný. Být MS v Belgii, vůbec bych to neřešil. Ale jde o Tábor, který mi změnil kariéru, cítím k němu obrovské pouto. Jsem mistr světa, mám krásné kolo a duhový dres. Tak moc jsem si chtěl vychutnat tyhle pozice, ale prostě to nejde," dodal Štybar, který právě v Táboře v roce 2010 vyhrál poprvé šampionát v kategorii elite.

Je nám líto, video expirovalo.
Štybar nebude obhajovat titul na domácím MS v cyklokrosu

Ještě na vyhlášení ankety Král cyklistiky, kterou poprvé vyhrál, byl optimistou, ale realita je jiná. "Nemusel jsem test dělat, abych věděl, že jsem na tom po zranění a nucené pauze špatně. Vím, že se do formy dostanu rychle, na návrat k závodění to ale vidím až na jaře," přiznal Štybar.

Na silnici může trénovat bez omezení, ale v terénu je to problém. "Pokud přijedu k obrubníku a chci si přizvednout kolo, tak to prostě nedokážu. Rameno mě pořád bolí. A v krosu si dávám kolo na pravé rameno a zvedám ho pravou rukou," popsal. Aby mohl být konkurenceschopný, potřeboval by absolvovat vánoční sérii cyklokrosů. A to nemůže.

"Bez toho pořádně nenatrénuji techniku, rychlý start, zrychlování, seskočení z kola, běh s kolem na rameni. Do toho se nevžijete během týdne," vysvětlil cyklista, jenž v této sezoně musel řešit i další zdravotní problémy s vyraženými zuby po pádu na srpnovém etapovém závodu Eneco Tour.

Štybar připustil, že musel učinit nejtěžší rozhodnutí v kariéře. Existuje ale ještě naděje, že se v Táboře objeví. "Možná tak jedno procento. Ale... Ne, ta šance je minimální. Jel bych tam pouze pro fanoušky a bez ambicí, jen abych se zúčastnil, a to by nebylo dobře. Naopak, to by bylo nejhorší, co může být. Přestože je cyklokros má srdeční záležitost a první láska," prohlásil Štybar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články