Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Cyklistický tým Etixx mění název

Praha - Cyklistická stáj Etixx, kontinentální silniční tým s českou licencí, který je farmou elitního týmu Omega Pharma-Quick Step, bude v pelotonu fungovat i nadále. Stejně jako přední tým World Tour, jenž se od nové sezony přejmenuje na Etixx-QuickStep, ale bude pokračovat pod novým názvem, a to AWT-Greenway. Jeho nejvýraznější posilou je Rayane Bouhanni, mladší bratr výtečného francouzského sprintera Nacera Bouhanniho.

Za dva roky činnosti prošlo týmem 19 jezdců. "Hlavním cílem bylo, aby od nás postoupili nahoru do profesionálního pelotonu. Tři z nich už povýšili do Pro Tour týmu Omegy, dalších šest zamířilo do prokontinentálních týmů, což je vcelku potěšující číslo," řekl manažer týmu Petr Kováč. "Jak pro nás, tak i pro jezdce, kteří u nás budou jezdit příští rok," doplnil.

Přes tyto úspěchy při výchově talentů ale dlouho nebylo jisté, zda bude tým jakožto farma špičkové stáje, za níž jezdí i čeští závodníci Zdeněk Štybar s Petrem Vakočem, i nadále pokračovat. Generální manažer Patrick Lefévre zpochybňoval efektivitu vynaložených prostředků. "Známe jeho názory. Otázka byla taková, kolik vlastně stojí vychování toho závodníka, a jestli není nakonec lepší se ubírat jinou cestou," přiblížil sportovní ředitel René Andrle.

Česká licence, mezinárodní tým

Přes českou licenci zůstává koncept týmu nadále mezinárodní. "Vyměnili jsme prakticky celý tým. Strategie byla taková, že díky novému rozložení profesionálních týmů UCI, v němž by měly být A-týmy a B-týmy, většina profesionálních týmů šla z 30 na 27 lidí. Během let pak chtějí jít na 22, v B-týmu pak bude ale dalších osm závodníků. I proto jsme náš tým omladili s tím, že většina z jezdců bude mít dva roky na přechod do B-týmu worldtourové sestavy," vysvětlil Andrle.

V kádru jsou nyní i čtyři Češi, včetně už takřka čtyřiadvacetiletého Jakuba Nováka. "Je to založené od začátku na tom, že pracujeme s talenty. Každý rok se nám podaří podepsat jedny z nejlepších juniorů," pochvaloval si Andrle. "Od Jakuba si slibujeme vůdčí roli, byl v nejlepších juniorských týmech, má něco za sebou. Jde o velmi talentovaného jezdce, který už je zkušenější, a i někoho takového v tom týmu potřebujete mít," řekl Andrle.

Pozornost však bude upřena především na Rayaneho Bouhanniho, jehož bratr Nacer letos vyhrál tři etapy na Giru a stal se jeho nejlepším sprinterem. Rayanne byl letos nejlepším francouzským cyklistou v kategorii juniorů, na mistrovství Francie opanoval mezi juniory silniční závod a byl druhý v časovce. "Tým má dobré jméno a těch závodníků se k nám pořád hlásí hodně," pochvaloval si Andrle. "Rayanne měl kolem deseti nabídek, ale nakonec se rozhodl pro nás," doplnil Andrle.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články