Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Štybar touží jet na MS: Když se řekne Tábor, naskočí mi husí kůže

Praha - Silniční profesionál Zdeněk Štybar potvrdil svou touhu startovat na cyklokrosovém mistrovství světa v Táboře a obhajovat tak letošní titul z nizozemského Hoogerheide. Pokud mu budou nakloněny všechny okolnosti, na přelomu ledna a února tak může na 66. světovém šampionátu zaútočit již na čtvrtý krosový titul v kategorii elite.

Ilustrační foto

Páté MS v Česku nebo bývalém Československu je pro jezdce přední stáje Omega Pharma-Quick Step velkým lákadlem. "Pokud mi dovolí zdraví a také tým dá souhlas, tak bych se MS v Táboře hrozně rád zúčastnil. I kvůli domácímu publiku. Ale vše musí nasvědčovat tomu, abych tam byl, byl v dobré formě a aby mi to zapadalo do silničního programu," uvedl Štybar.

K minulému šampionátu se také vztahuje jeden z jeho titulů, který staví v kariéře nejvýš. "Když se řekne Tábor, naskočí mi husí kůže. Tábor 2010 pro mě znamená velmi speciální vzpomínky. Šlo o první MS mezi elitou, co jsem vyhrál. Do této chvíle jde o největší úspěch mé kariéry. To publikum a vůbec celý závod byl jak z nějakého snu, u něhož člověk doufá, že se mu jednou splní," zavzpomínal Štybar.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští cyklokrosaři budou mít na MS v Táboře nejvyšší ambice

Za sebou má už dva cyklokrosové závody, které absolvoval v polovině října v Ronse a v Ardooie v Belgii. A sezonu na krosovém kole nezačal šťastně: v Ronse dojel osmý, v Ardooie však upadl a s vykloubeným ramenem a poraněnými vazy musel na operaci.

Tábor – časté dějiště šampionátu

V Táboře se šampionát pojede už potřetí po letech 2001 a 2010. "MS dvakrát za pět let – ten, kdo sleduje cyklokros, ví, že je to výjimka," uvedl starosta Tábora Jiří Fišer. Organizátoři očekávají v areálu Komora za oba dva dny dohromady návštěvu minimálně 30 tisíc diváků, v roce 2010 jich přišlo 25 tisíc. V současnosti je prodáno přes šest tisíc lístků.

S reprezentačním trenérem Stanislavem Bambulou je domluvený na stejném režimu jako před letošním šampionátem. "Mluvil jsem s ním před těmi jeho dvěma kontrolními závody v cyklokrosu a domlouvali jsme se na stejném itineráři, jako měl udělaný loni. Tedy s tím, že začne až během toho vánočního turné. Udělá si stejný model," nastínil Bambula. "Loni se na to připravil skvěle, a pokud vše půjde dobře, chce se určitě v Táboře zúčastnit. Včera jsem s ním mluvil po jeho návratu z dovolené, má zase velkou chuť na kolo," přiblížil kouč.

Štybar a kdo dál?

Sám věří, že želízka v ohni nebude mít pořadatelská země jen mezi muži v kategorii elite. "Bína se Šimůnkem, ale i Štybar se dávají dohromady po zdravotních nepříjemnostech, které je postihly, tak uvidíme, ale věřím, že jejich čas přijde. Děláme ale vše pro to, abychom uspěli i v dalších kategoriích, než je mužská elite," ujistil Bambula.

"Myslím, že s Pavlou Havlíkovou a Kateřinou Nash, která mi udělala velkou radost svou chutí v Táboře jet, máme blízko k medaili i v ženách. Příjemným překvapením jsou pro mě dosavadní výsledky v kategorii do 23 let. Nadcházející ME v Německu bude takovou první zkouškou, testem výkonnosti. A uvidíme, co se bude dít dál," podotkl Bambula.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články