Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kreuziger ani König na MS startovat nebudou

Florencie (Itálie) - Roman Kreuziger není po nemoci a odstoupení z Vuelty úplně fit a na mistrovství světa ve Florencii startovat nebude. Jezdec stáje Saxo-Tinkoff se rozhodl po pondělním tréninku. Zdravotní problémy neumožní start ani Leopoldu Königovi. Českou sestavu tak momentálně tvoří Zdeněk Štybar, Jan Bárta, František Raboň, Jakub Novák, Stanislav Kozubek a Martin Hunal.

Roman Kreuziger
zdroj: AP

"Po Vueltě pořád nejsem v optimální kondici ani formě a tak těžký a dlouhý závod bych nebyl schopen absolvovat na úrovni," vysvětlil pátý muž letošní Tour de France a vítěz jarní klasiky Amstel Gold Race.

Rozhodnutí do poslední chvíle odkládal, protože věřil, že se jeho stav zlepší. "Trénoval jsem týden v Itálii, ale viděl jsem, že posun výkonnosti není takový, jaký by měl být. Ještě v pondělí jsem absolvoval kvalitní trénink, ale pořád jsem cítil, že to není ono. Nakonec mi dala za pravdu i data z tréninků," popsal Kreuziger.

Než se rozhodl definitivně, konzultoval vše s trenérem i šéfem stáje Saxo-Tinkoff Bjarnem Riisem. "Bjarne mi řekl, že pokud se necítím, nemá cenu se na mistrovství světa trápit. Bude lepší ukončit sezonu. Ještě tenhle týden se budu vozit na kole a celý říjen si dám volno," dodal elitní český cyklista.

Marián Štětina, prezident Českého svazu cyklistiky:

"Roman Kreuziger bude zcela určitě českému týmu velmi chybět. Je to náš nejlepší závodník, takže v tuto chvíli máme ze tří lídrů dva – Zdeňka Štybara a Leopolda Königa. Bohužel Leo König na Vueltě onemocněl, největší tíha bude na Zdeňku Štybarovi."

Absence na šampionátu v Itálii ho mrzí, ale nechtěl se pouze zúčastnit. "Okruh je těžký, za normálních okolností by mi měl vyhovovat, jenže v současné formě by to pro mě spíš bylo utrpení. Nemělo by cenu se tam jen plácat a řešit, jestli vůbec dojedu. Za dobu, co se pohybuju v cyklistice, dobře vím, kdy mám reálnou šanci rvát se o nějaký výsledek a kdy ne. Bohužel jsem se po Vueltě neprobral tak, jak bych potřeboval."

Mistrovství se nezúčastní ani Leopold König. "Jeho nemoc, která zpočátku vypadala lehce, se rozvinula. Problémy mu neumožní startovat. Pojedeme tedy na Zdeňka Štybara, zbytek se mu bude snažit pomáhat," řekl k absenci trenér reprezentace René Andrle.

"Ležel jsem tři dny, ale včera po tréninku mi bylo jasné, že to nepůjde. Musel bych absolvovat minimálně dva těžké šesti až sedmihodinové tréninky, a ve stavu, v jakém momentálně jsem, by to bylo asi nemožné," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články