Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Brit Froome vyhrál Dauphiné a je favoritem Tour de France

Risoul (Francie) - Britský cyklista Chris Froome potvrdil druhým místem v závěrečné etapě celkové vítězství v generálce na Tour de France, závodě Critérium du Dauphiné. Lídr týmu Sky se tak dostal do role jednoho z největších favoritů červencové Tour. Poslední osmou etapu s cílem v horském středisku Risoul vyhrál Ital Alessandro De Marchi a připsal si první triumf v profesionální kariéře. Froome dojel s odstupem 24 sekund druhý těsně před Američanem Andrewem Talanským.

Christopher Froome
zdroj: Agence Zoom/Getty Images autor: James Startt

Osmadvacetiletý keňský rodák Froome kryl na loňské Tour záda krajanovi a týmovému kolegovi Bradleymu Wigginsovi a skončil druhý. Letos však Wiggins kvůli zdravotním problémům nepojede a Froome bude mít volnou ruku k útoku na celkové vítězství. K ruce bude mít nejspíš australského parťáka Richieho Porteho, jenž obsadil na Dauphiné celkové druhé místo s odstupem 58 sekund.

Na třetí místo se v závěrečné etapě dostal Španěl Daniel Moreno z Kaťuše. Dvojnásobný vítěz Tour Alberto Contador skončil desátý s odstupem čtyř a půl minuty.

Poslední zbylý český cyklista ve startovním poli Jan Bárta obsadil celkově 86. pozici. Jeho kolega z týmu NetApp-Endura Leopold König musel z průběžného devátého místa odstoupit před víkendem kvůli nachlazení. Závod nedokončil ani František Raboň.

Cyklistický závod Critérium du Dauphiné (WorldTour) ve Francii

8. etapa (155,5 km):
1. De Marchi (It./Cannondale) 4:28:09, 2. Froome (Brit./Sky), 3. Talansky (USA/Garmin) oba -24, 4. Porte (Austr./Sky) -31, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -38, 6. Valverde (Šp./Movistar) -49, ...77. Bárta (ČR/NetApp-Endura) -16:34.

Konečné pořadí:
1. Froome 29:28:46, 2. Porte -58, 3. Moreno (Šp./Kaťuša) -2:12, 4. Fuglsang -2:18, 5. Navarro (Šp./Cofidis) -2:20, 6. Rogers (Austr./Saxo-Tinkoff) -3:08, ...86. Bárta -1:17:50.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články