Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Armstrongův dopingový skandál: Půjde s pravdou ven?

Praha – Zásadním prohlášením Lance Armstronga by příští týden mohla vyvrcholit dlouhé měsíce trvající dopingová kauza. Slavný cyklista chce v otevřeném televizním rozhovoru v pořadu Oprah Winfreyové uvést na pravou míru, zda mu bylo sedm titulů z Tour de France odebráno právem, či nikoliv.

Lance Armstrong
zdroj: Isifa/EPA

"Armstrong se bude zabývat údajnou dopingovou aférou, obviněním z podvádění a lhaním o používání léků podporujících zvýšení výkonnosti v průběhu celé své legendární kariéry," uvedla televizní stanice Oprah Winfreyové Network, na níž se bude hodinu a půl dlouhý rozhovor 17. ledna vysílat.

Armstrong, který v posledních dnech trénoval na Havaji, čelil v podstatě po celou kariéru různým obviněním z dopingu. Obvinění z užívání nedovolených látek ale popíral. V polovině loňského roku však jednačtyřicetiletý sportovec přišel s oznámením, že už se nijak bránit nehodlá. Americká antidopingová agentura (USADA) jej následně zbavila všech titulů od roku 1998 včetně vítězství z Tour de France a doživotně distancovala z cyklistických závodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Zahraniční tisk

Výkonný ředitel USADA Travis Tygart přitom přišel s informací, že v roce 2004 nabídl Armstrong na boj s dopingem příspěvek až čtvrt milionu dolarů. "Byl to jasný střet zájmů. Odmítli jsme to," uvedl Tygart. Armstrong ale skrze svého právníka údajnou nabídku rázně popřel. Jistý však je cyklistův příspěvek ve výši 100 tisíc dolarů Mezinárodní cyklistické unii (UCI). Instituce kvůli tomu nyní čelí vyšetřování nezávislou komisí.

U Winfreyové v minulosti vystoupila třeba Marion Jonesová. Bývalá atletka a olympijská šampionka ze Sydney, která se přiznala k dopingu, strávila v roce 2008 šest měsíců za mřížemi. Moderátorce pak poskytla první exkluzivní rozhovor po odchodu z vězení. Armstrong podle amerických médií zvažuje udělat něco podobného. Hlavním důvodem má být možnost zrušení doživotního distancu, a startovat tak v běžeckých a triatlonových závodech.

Zdroj
ČT sport, ČTK, CNN, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články