Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Armstrongův lékař Ferrari: Obvinění jsou falešná

Milán - Bývalý lékař slavného cyklisty Lance Armstronga Michele Ferrari odmítl nařčení, že by měl podle tisícistránkové zprávy Americké antidopingové agentury USADA řídit a vést Američana i další jezdce k dopingovým praktikám. USADA již v červenci potrestala devětapadesátiletého Itala doživotním zákazem působení ve sportu za mnohačetná porušení antidopingových pravidel.

Bývalý lékařský poradce Armstronga Michele Farrari
zdroj: EPA autor: GIORGIO BENVENUTI

Ferrari ve svém dnešním prohlášení popírá obvinění ze strany USADA a pokouší se zpochybnit výpovědi klíčových svědků z řad cyklistů, jimiž byli v rozsáhlé kauze Floyd Landis, Tyler Hamilton, Christian Vande Velde, George Hincapie, Levi Leipheimer a Tom Danielson.

"Jejich falešná obvinění, která jsou namířena na mě, jsou všechna založena pouze na událostech, které se týkaly mě a svědka samotného," zmiňuje Ferrari. "Nikdy nezmiňují přítomnost nějakého jiného svědka, který by mohl potvrdit pravdivost jejich tvrzení," uvedl Ferrari.

"Jedinou výjimkou je Landisova výpověď, kde říká, že 'doktor Ferrari měl v mé přítomnosti odebrat krev také Georgi Hincapiemu'. Pak je ovšem škoda, že se samotný Hincapie ve svém místopřísežném prohlášení o tomto závažném obvinění vůbec nezmiňuje," připomněl Ferrari v dokumentu nazvaném "Spiknutí USADA?" a zpochybnil také fakt, že výpovědi svědků byly podepsány v září a říjnu, tedy měsíce poté, co on sám byl již potrestán.

Ferrari rovněž odmítl, že by na profesionální bázi spolupracoval s Armstrongem po roce 2005, ačkoliv ve zprávě USADA jsou detaily o více než milionu dolarů, který měl celkem Američan lékaři zaplatit, a z toho 210 tisíc v průběhu dvou let, kdy Armstrong tvrdil, že už ho žádné vazby s Ferrarim nespojovaly.

"Dokumenty poukazují na platby od Lance Armstronga směrem ke společnosti Health & Performance SA v roce 2005 a 2006, pro níž jsem pracoval jako konzultant. Ale je to jednoduché - jde o dodatečné platby za konzultace v předchozích letech," vysvětlil Ferrari.

Nechvalně proslulému Italovi kromě zákazu působení ve sportu hrozí, že bude kvůli kauze ve své rodné zemi čelit obvinění z trestných činů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články